Nyitókép: správy.rtvs.sk

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő volt az RTVS vasárnapi politikai vitaműsorának vendége. A köztársasági elnök a műsorban értékelte az általa összeállított is kinevezett hivatalnokkormány első heteit.

 

Čaputová a műsorban elmondta, hogy elégedett az Ódor Lajos által vezetett kormány eddigi munkájával.

 

„Folyamatosan kapcsolatban vagyok a miniszterelnök úrral. Jó érzésem van tőle. Örülök, hogy sikerül ellenállniuk a politikai támadásoknak és a politikai harcokba való bevonásukra irányuló igyekezeteknek”

 

mondta Čaputová azzal, hogy értékelte a kormány döntését az LGBTI+ közösséggel kapcsolatos törvényjavaslat visszavonásáról. Mint mondta, az előző kormány által előkészített törvényjavaslat nem elégséges, az ügyvivő kormánynak pedig nem kellene bekapcsolódnia a kulturális-etnikai témákba.

 hirdetes_810x300  

 

Az államfő elmondása szerint elvárná, hogy az a parlament, amely visszahívta az előző kormányt és nem tudott új többséget felállítani, adjon esélyt a hivatalnokkormánynak és ne helyezkedjen ellenséges álláspontra.

 

Ódor Lajos hozzáállásával kapcsolatban értékelte, hogy az új kormányfő a konszolidáción kívül szeretné előkészíteni a következő kormány számára néhány rendszerszintű változtatáshoz az alapokat. Ugyanakkor az államfő szerint a hivatalnokkormánytól nem kell semmilyen rendszerszintű változtatást várni.

 

Čaputová a műsorban beszélt a Robert Fico elleni feljelentéséről is, melyet jelenleg is előkészítenek. Megismételte, hogy a személye ellen irányuló támadásokat akkor veszi figyelembe, mikor esetleges újraindulásáról dönt. Az államfő egyúttal hozzátette, hogy az ilyen jellegű támadások nem tudják eltántorítani. Döntését egyébként hamarosan közli majd a nyilvánossággal is, a bejelentés a hivatalnokkormány kinevezése miatt húzódik.

 

Az államfő elmondta, hogy biztosan a bírósághoz fordul az őt ért támadások miatt, azonban nem szeretné elsietni, mivel minőségi beadványt szeretne benyújtani.

 

„Számomra szomorúbbnak tűnik, hogy ha egy politikus nem tétovázik bármilyen hazugságot használni, akkor a politika az ellenség elpusztítására, nem pedig az emberek szolgálatára való törekvéssé válik”

 

tette hozzá.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.