Nyitókép forrása: Defensbridge
Az akkor már csak ügyvivő kormányként működő Heger-kabinet azzal adta át Ukrajnának Szlovákia 13 MiG-29-es vadászgépét, hogy fantasztikus cserét sikerült tető alá hozniuk, mivel cserébe a szlovák haderő 12 AH-1Z Viper harci helikoptert kap az amerikaiaktól. Már akkor is volt egy szépséghiba, ugyanis egy-két százmillió euróval így is hozzá kellett járulni a cseréhez. Ma már a „remek csereügylet” egyre inkább előnytelennek tűnik. A helikopterek karbantartása iszonyú pénzösszeget emészthet fel. Az sem mellékes, hogy a MiG-ek már hónapok óta Ukrajnában vannak, a helikopterek sorsa viszont még nem dőlt el. Az egész helyzet úgy fest, hogy Szlovákia a bezengett előnyöknek vagy csak a töredékét kapja meg, vagy az előnyöket messze túrszárnyaló terheket kap majd „jutalmul” Ukrajna felfegyverzéséért. A csereügylet két legnagyobb támogatója Eduard Heger és Jaroslav Naď volt.

 

A Štandard konzervatív hírportál hívta fel rá a figyelmet, hogy Szlovákia kifejezetten rosszul jöhet ki a MiG-ek átadásából azon túl is, hogy kvázi lenullázta saját légvédelmét. A helikopterek beszerzése még nem dőlt el, de Jaroslav Naď volt védelmi miniszter utódja, Martin Sklenár elég határozottan jelezte, hogy végig szeretné vinni a cserét. A kormánynak hamarosan döntenie kell.

 

Szlovákia a piaci árhoz képest valóban kedvezményes áron jut hozzá a Viper helikopterekhez azért cserébe, hogy Ukrajnának átadta összes használható és felhasználható MiG-29-esét. Ám még így is 340 millió eurót rá kell fizetnie a gépekre. A teljes csomag tartalmazza a 12 helikoptert, a felszerelést, a pilóták kiképzését és 500 AGM-114 Hellfire rakétát.

 

Naď azzal védekezett korábban, hogy a 340 millió euró valójában csak 100, mert az uniós Európai Békealap keretéből a MiG-ekért és a velük egyszerre átadott KUB közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerért 250 millió eurót fog kapni. A hangsúly most a „fog kapni” szókapcsolaton van.

 hirdetes_810x300  

 

A csere azonban kifejezetten hátrányos is lehet. A gépek szervizelését nem Szlovákiában végeznék, hogy itt keletkezzen gazdasági hozzáadott érték. Az amerikai Bell a csehországi LOM Prahaval van leszerződve.

 

A nyilvános forrásokból származó adatok szerint pedig a Viper helikopterek karbantartása alapesetben repülési óránként 20 ezer dollárt tesz ki, a gépek teljes élettartamára vetítve ez cirka 92 millió eurót jelent gépenként! A teljes helikoptercsomag így valójában nem 100 millió eurót tesz ki, hanem 1,44 milliárd eurót.

 

A matek akkor sem sokkal szebb, ha abból indulunk ki, hogy Szlovákia alacsonyabban tartja a karbantartási kiadásokat. Egy olyan időszakban, amikor megszorításokat tervez a kormány, szülészeteket és gyermeksürgősségiket zárnak be, elég feltűnő dolog ilyen kiadásokba beleugrani.

 

A szlovák haderőfejlesztési tervnek ugyanis nem volt része a Viper helikopterek beszerzése, a prioritás ráadásul teljesen más területet érint: a gépesített gyalogsági dandár kiépítése lenne a fő cél.

 

Valójában két körülmény vezetett a drága „cseréhez”. Az egyik, hogy a Heger-kormány ügyvivő kormányként nem küldhette volna a MiG-eket Ukrajnába, ezért igen nyomós érvekre volt szükségük az alkotmányjogilag kétes döntés alátámasztására. A másik, hogy mit ad Isten, a gyártónak, az amerikai Bellnek nemrég maradt a nyakán 15 Viper helikopter azt követően, hogy Pakisztánnal nem jött össze az üzlet.

 

Még beszédesebb, hogy a Bell együttműködött az SSPI (Szlovák Biztonságpolitikai Intézet) szervezetével is, amelynek egyik alapítója Jaroslav Naď, aki egy ideig vezette is az agytrösztöt.

 

Az egész történet lényegét Peter Kmec foglalta össze. Kmec véleménye azért mérvadó, mert korábban Peter Pellegrini (HLAS) külpolitikai tanácsadója volt, míg egy fórumon nem kezdte el kritizálni Oroszországot és megkérdőjelezni vérbeli atlantista módjára a nemzetállami szuverenitást. De a helikopterek ügye még nála is kiverte a biztosítékot, és ő már konkrét számokat is közölt:

 

„Szóval amellett, hogy egyáltalán nem is terveztük megvenni őket, elő kell teremtenünk saját forrásból 340 millió eurót a hozzáfizetéshez, másik 240 millió eurót az adókhoz és vámokhoz, és még a fenntartásuk is drágább 850 millió dollárral, mint más helikopterek esetén”

 

fogalmazott.

 

Heger és Naď rendkívüli csereügylete tehát azzal a következménnyel járhat, hogy jutalmul Ukrajna felfegyverzéséért a biztonsági aggályokon túl súlyos százmilliókkal fizetünk rá, miközben Heger és Naď pártja, a Demokrati támogatja Zuzana Čaputová kormányát, amely épp most tűzte ki célul a lakosság energiaár-támogatásának leépítését. A helikopterek ügyében végleges döntés még nem született, de érdemes lesz figyelni, mennyire lesznek tekintettel a fenti körülményekre a döntéshozók…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.