Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Mikuláš Dzurinda (Modrí, Most-Híd) nem akar találgatni pártja és a Demokrati esetleges újabb tárgyalásairól, de azért odaszúrt Eduard Heger pártelnöknek egyet. Dzurinda azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Demokrati listavezetője végül nem Heger, hanem Andrea Letanovská lesz.

 

Heger és Dzurinda ugyanis majdnem egy pártban kötöttek ki. Mikor Dzurinda elkezdte építeni saját pártját, eredetileg annak jogi keretét a SPOLU adta volna. A SPOLU megállapodást is kötött Dzurindával, átnevezte magát Modrá koalíciara, de közben Heger is elkezdte fokozatos távozását építeni az OĽANO-ból.

 

A SPOLU előnyösebbnek tartotta Heger személyét, akiről akkor még úgy gondolták, hogy a választásokig kormányfő lesz, ami rengeteg mediális előnyt jelentene a kampány során. Ezért a SPOLU nem hívta össze a tisztújító közgyűlést egészen addig, míg Heger ki nem vált az OĽANO-ból, és őt tették meg pártelnöknek. Dzurinda napokkal a döntés előtt jelentette be, hogy megszakítja az együttműködést a SPOLU-val és saját pártot alapít. A SPOLU-ból lett Modrá koalícia pedig így lett Demokrati.

 

 hirdetes_810x300  

Csakhogy időközben Eduard Heger csúfos körülmények között kénytelen volt lemondani kormányfői posztjáról, a Demokrati preferenciái pedig gyorsan 5 százalék alá süllyedtek. Heger tárgyalásra hívta a kisebb jobboldali-atlantista pártokat, így a az időközben megalakult Dzurinda-pártot, a Modrít, az MKDSZ-ből újraszervezett Most-Híd 2023-at és a Magyar Fórumot – mindannyian kikosarazták.

 

A Demokrati vezető arcainak hiteltelensége miatt (Eduard Heger, Jaroslav Naď) valamint a Heger-kabinet viselt dolgai (Vlčan-ügy, MiG-ek vélhetően alkotmányellenes átadása Ukrajnának, háborús eszkalációs külpolitika) miatt a pártot jelenleg 3 százalék alá mérik. Heger most átadta a listavezetői helyet másnak.

 

Dzurinda a következőképp reagált a történésekre:

 

„Milyen kár, hogy a Demokrati fatális hibát követett el saját megalakulásakor, amikor elvették tőlünk a Modrá koalíciát, és hogy nem mérték fel helyesen már korábban a realitásokat. Minden másképp lehetne”

 

mondta az 1-1,5 százalék között mért Modrí, Most-Híd politikusa…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!