Nyitókép: Archívum, Halász Béla

Nagyszabású, igényes, ingyenes kultúrműsorral veszi kezdetét Gútán a többnapos helyi vásár. A város frissen megválasztott, azóta gőzerővel dolgozó polgármesterét, Halász Bélát kérdeztük helyi ügyekről és a nagypolitikáról.

 

Kihívások, sikerek, tervek, elképzelések.

 

Interjú.

 

 hirdetes_810x300  

Polgármester úr, Gútán holnap nagyszabású vásár kezdődik. Milyen programokkal, forgataggal várják az érkezőket?

 

– A 38. Gútai Vásár és Búcsú sok újdonsággal jelentkezik az idén. Először is behoztuk az egész vásárt a városközpontba, a nagyszínpad a város főterén lesz elhelyezve, és köré építjük a többi rendezvényt. A másik nagy vátozás, hogy az idei koncertek teljesen ingyenesek lesznek mindenki számára, ezt magunkra vállaltuk, illetve a gútai vállalkozók támogatásának – legfőképp a KOLARMS vállalatnak, amely a vásár főtámogatója – köszönhetően. A három nap alatt fellép az R-GO, Fekete Linda és az Intermezzo Latin Club, a Mobilmánia, a QUEEN Show, a Novel zenekar, illetve vasárnap a KOWALSKY MEG A VEGA zárja a napot.

 

 

A valóban igényes és színes zenei felhozatal mellett mi az, ami még vonzó lehet a kilátógatók számára?

 

Több érdekes programmal készülünk, hagyományosan megrendezésre kerül a Gúta CUP nemzetközi kézilabdatorna, Jankovich Márta képzőművész kiállítása a városi hivatalban lesz megtekinthető, a Gőgh Kálmán Stadionban megrendezésre kerül a 11-es rúgóverseny, szombaton nemzetközi erősember versenyre kerül sor, vasárnap délután pedig a város, illetve a polgári társulások jóvoltából családi délután kerül megrendezésre, ahol ugrálóvárakkal, gyerekkoncerttel és Pókemberrel várjuk a gyerekeket, családokat.

 

Gúta a tavalyi önkormányzati választások óta a fejlődés útjára lépett. Azt mondják, már most annyi minden történt a városban, mint korábban egy-egy választási ciklus óta. Mi a titka?

 

Nincs nagy titok, csak kemény, következetes munka, stratégiai gondolkodás, jó együttműködés a képviselőkkel, civilekkel, vállalkozókkal. Sok év lemaradását kell rövid időn belül behozni. Ezt vállaltam, nem panaszkodom, teszem a dolgom.

 

 

Mire a legbüszkébb polgármesterként szűk egy év után?

 

A legbüszkébb arra vagyok, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, ami jelzi, hogy jó úton járunk, illetve nagyon jó az együttműködés és együttgondolkodás köztem, a hivatal, az alpolgármester és a képviselők között. A rővid idő ellenére már van egy nyertes pályázatunk, 280 ezer eurót nyertünk egy sportpálya kiépítésére.

 

Főbb terveik a közeljövőt illetően?

 

Több mint 20 pályázatot készítettünk elő, illetve adtunk le, várjuk ezeknek az eredményeit. Ősszel végre elkezdődik a teljes szennyvízhálózat kiépítése 28 millió euró értékben.

 

Interreg pályázat segítségével szeretnénk beindítani a Dögös fejlesztését, ami városunk egyik legfontosabb kitörési pontja, hosszú távon megoldaná városunk idegenforgalmi problémáját, visszahozná városunkat arra a helyre, ami megilleti, a régió egyik fontos központja lenne Komárom mellett.

 

Hogyan áll most Gúta a járási székhellyel, illetve Nyitra megyével való együttműködést illetően?

 

Komárom városával, annak polgármesterével, Keszegh Bélával nagyon jó az együttműködés, de ugyanezt tudom elmondani Branislav Becíkről, Nyitra megye elnökéről is.

 

Nagyon bízunk benne, hogy sikerül a megyéről is több pénzt lehívnunk, és sikerül megoldani a közlekedésbiztonság problémáit, gondolok itt főleg a kamionforgalomra, ami kibírhatatlan és balesetveszélyes.

 

Nem titok, hogy Ön függetlenként indul az idei parlamenti választásokon, mégpedig a Szövetség-Aliancia 18-as listájának 148. helyén. Miért döntött így?

 

Azt gondolom, hogy a felvidéki magyarságnak ott a helye a parlamentben, nem volt ez egyszerű döntés, de úgy érzem most mindenkire szükség van, rám is.

 

Független jelöltként azon leszek, hogy akik bíznak bennem, illetve elismerik a munkásságom, azokat elvigyem az urnákhoz. Nagyon fontos még elmondanom, hogy Gyimesi György kért fel, hogy induljak vele, kampányoljunk együtt, számomra pedig személye garancia, hogy jó döntést hoztam.

 

Mivel kívánja megszólítani az embereket, a pártpolitikában csalódottakat, hogy érdemes elmenni választani és Halász Bélára szavazni?

 

Mindig is azt vallottam, hogy csak a tettek számítanak. Nézzék meg az eddigi munkásságomat, illetve azt is, mit lehet tenni egy várossal kevesebb mint egy év alatt.

 

Nem kellenek ide a szavak, az emberek értékelik a munkát és ha van munka, akkor lesz eredménye is.

 

Visszatérve a helyi viszonyokra, hogy érzi magát felelős városvezetőként? Azt kapta, amire számított? Mi az, ami meglepetésként (akár pozitív, akár negatív értelemben) érte?

 

Érzem a támogatást, és ez erőt ad a további munkához is. Nem volt egyszerű a kezdet, mert a kormányválság, az energiaárak elszabadulása nehéz helyzetet teremtett, de ezt is megoldottuk.

 

Negatív meglepetésként ért, hogy a Himnusz éneklése miatt meghurcoltak, de ez most már teljesen átfordult pozitív irányba, mert rengetegen kiálltak mellettem Felvidékről, valamint az anyaországból is, ami ismét csak erőt adott a további küzdelmekhez.

 

Köszönön a beszélgetést.

 

Körkép.sk/KT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.