Nyitókép: Körkép.sk

 

Gyimesi György szerinte jó igazolás volt a Szövetségnek, a magyaroknak pedig érdemes lenne élniük szavazati jogukkal, mert  végre egy erős, egységes, bejutásra esélyes magyar listára szavazhatnak.

 

Budapest a felvidéki magyarságra erőforrásként, összekötő kapocsként tekint, akire szükség van a szlovák törvénykozásban.

 

 hirdetes_810x300  

Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét a szlovák liberális pártok támadásáról, a szombati parlamenti választásokról, a Szövetségről és Robert Ficóról, a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásáról, illetve a jövő évi EP-választások lehetséges kimeneteléről is kérdeztük.

 

Szijjártó Péterrel Király Zsolt beszélgetett.

 

Köszöntöm a Körkép.sk podcast nézőit. Az én nevem Király Zsolt, mai vendégünk pedig Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Üdvözlöm, köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat és időt szakított ránk.

 

 

Miniszter úr, a választásokra készülő szlovák liberális pártok szerint botrány, hogy az utolsó pillanatban jelentette csak be szlovákiai érkezését, befolyásolva programjával, az átadásokkal a választási kampányt, amivel szerintük beavatkozik a szlovákiai választásokba és igyekszik a Smernek kedvezni. Mit szól ehhez a fogadtatáshoz?

 

Ha valahol botrány egy útátadás, egy nagy mezőgazdasági beruházás bejelentése vagy éppen egy felújított kastély, akkor boldog ez a nemzet, hogy csak ilyen politikai botrányokat tud felvonultatni. Mondjuk én láttam itt mellberúgást is, de ha jól értem, akkor nem ez a botrány, hanem az útátadás.

 

De mondanak mást is. Szintén liberális, progresszív körökből az a vád is megfogalmazódott Magyarországgal szemben, hogy előidézte a migránshullámot Dél-Szlovákiában azzal, hogy szabadon engedte az embercsempészeket, akik azóta újra teszik a dolgukat. Tévednek?

 

Inkább azt mondom, hogy túl erős a képzelőerejük. Túlfejlett a fantáziájuk. Nem tudom, milyen lehet így élni, hogy az ember folyamatosan összeesküvés-elméletek iránt kutat. De hát a lelkük rajta.

 

Négy nap múlva Szlovákia új parlamentet és kormányt választ. Ha a Szövetség bejut a parlamentbe, kisebb csodát hajt végre, és visszaszerzi országos képviseletét. Ha elbukik, ötödször sem sikerül megugrani a parlamenti küszöböt, ami az önálló etnikai politizálás végét jelentheti. Magyarország nagyvonalú nemzetegyesítő stratégiájának köszönhetően elkötelezetten támogatja a határon túli magyar nemzetrészeket. Mit jelent ilyen szempontból a mostani választás? Hogy látja Budapest október 1-je után a felvidéki magyarságot a Kárpát-medencei politikai térképen?

 

Először is tisztáznunk kell valamit. Azt, hogy a szlovák választópolgárok milyen kormányt választanak, az az ő dolguk. Akármilyen végeredménye is lesz a szlovákiai választásnak, mi azt tiszteletben fogjuk tartani. Azzal fogunk együtt dolgozni, akikről úgy döntenek a szlovákok, hogy dolgozzunk velük együtt. 

 

Amióta mi kormányzunk, azóta volt miniszterelnök Robert Fico, Iveta Radičová, Igor Matovič, Eduard Heger, Ódor Lajos, és nem tudom, hogy kihagytam-e valakit. Mi mindenkivel tudtunk együtt dolgozni. Akit a szlovák választók megválasztanak miniszterelnöknek, majd akiket ő kijelöl kormánytagoknak, azokkal dolgozunk együtt. 

 

 

Tehát megtisztelő, hogy a szlovák pártok most már lassan a szlovákiai választások minden mozzanatának valamilyen magyar hátteret keresnek, de minket ez különösebben nem érdekel. Ami fontos lenne, hogy a jövendőbeli szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében legyen egy erős magyar képviselet Pozsonyban. Minket ez az erős magyar képviselet Pozsonyban sem a szlovák belpolitika szempontjából érdekel, hanem abból a szempontból, hogy mi a felvidéki magyarságra egy erőforrásként tekintünk. Összekötő kapocsként. Minél erősebb a felvidéki magyarság, annál erősebb összekötő kapcsot jelent Magyarország és Szlovákia között. Minél erősebb a felvidéki magyar közösség, annál nagyobb hozzájárulást tud tenni a magyar-szlovák kapcsolatok fejlődéséhez. Tehát mi ezért szurkolunk a Szövetségnek, hogy legyen a választás után magyar képviselet Pozsonyban. Reméljük hogy lesz is. Kemény munka kell hozzá nyilvánvalóan. 

 

Minden választási kampány kemény, minden választási eredményért keményen meg kell dolgozni. A közvélemény-kutatások szerintem nem érdekesek. Emlékezzünk rá, tavaly áprilisban Magyarországon a közvélemény-kutatások egy nagyon minimális Fidesz-előnyt mutattak, aztán a végén 20 százalékos különbséggel megnyertük a választást. Tehát ne a közvélemény-kutatásokra figyeljenek, a lényeg az, hogy mindenki menjen el szavazni.

 

A magyar-magyar vonalon túl Magyarország a patrióta alapú szövetségkeresésben érdekelt. Milyen szempontok alapján, hogyan tekint Magyarország a szlovákiai választásokra?

 

Semmilyen szempontból. Tehát még egyszer mondom, mi olyanok vagyunk, amilyenek: patrióta, kereszténydemokrata, konzervatív, szuverenista politikát folytatunk és szívesen működünk együtt bárkivel, aki kész az együttműködésre. Amióta mi kormányzunk,azóta számtalan cseh, szlovák és lengyel miniszterelnökkel dolgozhatott együtt a miniszterelnökünk, és mindig megtalálta a hangot a közép-európai együttműködés erősítéséhez. 

 

Sőt, mondhatom azt is, hogy a visegrádi együttműködés akkor volt a legerősebb és legjobb formában, amikor négy különböző pártcsaládhoz tartozó miniszterelnök vezette az országaikat. Hiszen volt, hogy mi még EPP-sek voltunk, Szlovákiában Fico miniszterelnök a szociáldemokratákhoz tartozott, Babiš a liberálisokhoz és Morawiecki miniszterelnök az európai konzervatívokhoz. És akkor értük el a legnagyobb eredményünket azzal, hogy meggátoltuk a kötelező letelepítési kvótáknak az elfogadását. Úgyhogy még egyszer mondom, aki velünk hajlandó együttműködni, mi azzal együttműködünk.

 

Beszélgetésünk előtt nem sokkal adták át a Nagygéres-Nagyrozvány útkapcsolatot…

 

…micsoda botrány!

 

 

…ahol Gyimesi György is felszólalt. Ennek kapcsán kérdezem, hogyan látja az ún. Gyimesi-jelenséget, aki párton kívüliként egyfajta új lendületet hozott a felvidéki közéletbe. Mondhatjuk, hogy növelve a bejutási esélyeket. Partner az Önök számára?

 

Nekünk mindenki partner, aki a felvidéki magyarságot képviseli, és szerintem az most egy hatalmas dolog, hogy hosszú évek után létrejött egy egységes, bejutásra esélyes magyar párt. Azzal, hogy a Szövetség létrejött három pártból és még kívülről is csatlakoztak hozzá a politikában ismert személyek, például a Gyimesi Gyuri, az szerintem egy óriási dolog. Tehát én nagyon köszönöm a hidasoknak, az összefogásosoknak, az MKP-seknek, hogy képesek voltak megcsinálni a Szövetséget. A Gyuri leigazolása szerintem jó döntés volt, de megint csak szurkolóként mondom, semmi közöm hozzá.

 

De mindenesetre ez azért nagy teljesítmény, mert most szombaton a magyar választók számára ott lesz egy olyan lista, ami egy egységes magyar, bejutásra alkalmas pártnak a listája. 

 

 

Térjünk rá a szlovákiai választások egyik fő esélyesére, Robert Ficóra, akinek a tapasztalataink szerint két arca van. Az egyik az, amikor kormányon van, a másik, amikor ellenzékben. A szlovákiai magyarok azt láthatták, hogy a Smer elnöke általában más retorikát folytat, amikor ellenzékben van, és mást, amikor kormányon. Hatalmi pozícióban általában jól megérti magát az európai baloldallal, akár az amerikai demokratákkal, igazodik Brüsszelhez. Tegyük fel, hogy Fico megváltozott, és ha nyer, akkor egyfajta Budapest-Belgrád-Pozsony tengely jöhet létre. De mi van akkor, ha Fico ezúttal is mindenkit átver? 

 

Megint olyanra kérdezett rá, amire sem befolyásunk nincs, sem megjósolni nem tudjuk. Én nem tudom megmondani, hogy ha Robert Fico vagy akárki más, ha miniszterelnök lesz, milyen viselkedést fog tanúsítani. 

 

Ezt nem tudjuk. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy a politika tapasztalati műfaj. És nekünk van ilyen tapasztalatunk is Robert Ficóval, meg olyan is. Kétségtelenül ott van Malina Hedvig ügye, vagy a magyarokkal szembeni fellépés, vagy a kettős állampolgársággal kapcsolatos álláspont, ezek sosem hoznak minket közelebb egymáshoz. 

 

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy Robert Fico és Orbán Viktor közös kormányzása alatt ért el olyan magas szintet a szlovák-magyar együttműködés, amire senki nem gondolt. Akkor köttetett az a megállapodás, aminek köszönhetően ma itt vagyunk. Mert Robert Ficóval kötötte Orbán Viktor azt a megállapodást, hogy új határátkelőhelyeket adunk át a két ország határán, és annak a szlovák kormányok meg is feleltek. 

 

Vagy Robert Ficóval közösen adta át Orbán Viktor a két ország közötti földgázvezeték-összeköttetést, amelynél sokan nevettek, hogy az minek, aztán kiderült, hogy olyan energiaviszonyok vannak Európában, hogy minden szállítási útvonal számít. 

 

De még lehetne hosszasan sorolni azokat a sikertörténeteket, amelyek kétségtelenül Robert Fico és Orbán Viktor egybeeső kormányzati időszakához kapcsolódnak. Ilyen tapasztalatunk is van, meg olyan is. 

 

Az is kétségtelen, hogy amiket most mond Robert Fico az európai és a geopolitikáról, az közel áll ahhoz, amit mi is képviselünk kormányon. 

 

Miniszter úr, kire szavazzanak a felvidéki magyarok és mit ajánl azoknak, akik mondjuk a Fideszben bíznak, de a felvidéki magyar politikai szereplőkben már kevésbé? 

 

Sszurkolóként tudok erre válaszolni, mert nem vagyok szlovák állampolgár, ezért nem is fogok itt szavazni, ezért nem volna helyes, ha bevatkoznék a szlovák belpolitikába. Különösen úgy, hogy a szlovák külügyminiszter tegnap este egy SMS-ben figyelmeztetett is erre. Válaszoltam is neki, hogy nyugodt lehet, hiszen ismer… de nem biztos, hogy ettől megnyugodott. 

 

A lényeg az, hogy ha szabad ezt mondanom, akkor a felvidékieknek érdemes lenne kihasználni azt a lehetőséget, hogy hosszú évek után van egy bejutásra esélyes magyar párt, amely magyar párt, és egységes magyar párt. Mindig az volt a probléma, hogy széthúzás volt a magyar politikumban a Felvidéken. Hogy volt több lehetőség, többen is nagyjából azonos eséllyel kérték a magyar választók szavazatát. Most nincs így. Van egyetlen olyan egységes magyar párt, amelynek esélye van a bejutásra. Én annak örülnék, ha erős lenne a magyar képviselet Pozsonyban, ez meg csak ezzel a párttal lehetséges. 

 

Én megértem, hogy minden nemzeti közösségben belül lehetnek pozitív vagy negatív érzelmek egymással szemben, hiszen emberek vagyunk. Én most mindenkitől azt kérem, hogy az ügyet nézze, és sokkal jobb, ha egy magyar párt képviseli a magyarokat, még akkor is, ha lehetnek kétségeink is vele szemben, mintha senki nem képviseli a magyarokat. 

 

Jövőre európai parlamenti választásokat is tartunk, mi várható Szijjártó Péter szerint, és mi lenne a legkedvezőbb forgatókönyv a magyar kormány számára, már csak abból adódóan is, hogy olykor azért elég ellenséges a viszony Brüsszel és Budapest viszonyában?

 

Én remélem, hogy a hozzánk hasonló patrióta, nemzeti ügyeket előtérbe helyező pártok sikeresen szerepelnek majd az európai parlamenti választáson. Ez nem teljesen lehetetlen, hiszen ha visszanézünk a 2019-es EP-választásra, akkor a négy legsikeresebb pártból három egyértelműen ezt a vonalat képviselte. Mi voltunk az elsők, a [lengyel] PiS a második, az [olasz] Liga pedig a harmadik, szavazatarányokat tekintve.

 

Az lenne a jó, ha minél több országban alakulna ez így, és nemcsak az olaszoknál, a lengyeleknél és a magyaroknál nyernének a patrióta pártok, hanem minél több helyen ez megtörténne. Ha elég sok szuverenista, patrióta nemzeti érdeket előtérbe helyező párt tud nyerni, akkor van arra lehetőség, hogy az Európai Parlament már egy egészen más típusú összeállításban kezdjen működni.

 

Ebből fakadóan egy egészen más típusú Európai Bizottság jöjjön létre, amelynek nem az lesz a küldetése, hogy egyfajta föderalista megközelítéssel Európai Egyesült Államokat építsen a tagállamok visszaszorításával, miközben nem veszi figyelembe, hogy ki milyen nemzetiségű, vallású, vagy milyen történelmi háttérrel rendelkezik, hanem csak azt nézi, hogy európaiak vagyunk. Mi elsősorban magyarok vagyunk, aztán vagyunk európaiak. Úgy gondolom, hogy minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy ragaszkodjon saját sajátosságaihoz. 

 

Köszönöm, hogy mindezt elmondta nekünk. Várjuk máskor is egy jó beszélgetésre. Nézőinknek, olvasóinknak köszönöm a figyelmet. Tartsanak velünk legközelebb is. A viszontlátásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.