Nyitókép: M1 live, reprofoto

 

Először szerepelt a magyar köztelevízióban a Szövetség 18-as listájának 149. helyén induló Gyimesi György, és rögtön emelte is a tétet.

 

Legalábbis, ami a Szövetség-Aliancia önmagával szemben támasztott elvárásait illeti. Gyimesi ugyanis úgy fogalmazott, hogy a párt célja nemcsak a parlamentbe jutás, hanem a kormányra kerülés is, hiszen a magyarlakta térség érdekében csak hatalmon lehet érdemben cselekedni.

 

Gyimesi televíziós szereplésében érezhető volt a parlamenti képviselettel rendelkező személy gyakorlata. Válaszaiban nem volt helye a több felvidéki magyar politikusra jellemző üresjáratnak, körülményes fogalmazásnak, mellébeszélésnek, tartalmatlan ömlengésnek.

 hirdetes_810x300  

 

Gyimesi rövid volt, tömör és velős. Nem kerülte az aktuális fejleményeket, válaszolt az ideológiai kérdésekre, és választ adott a Smerrel kapcsolatos kihívásokra is.

 

Íme, Gyimesi válaszai:

 

Milyen párt ma a Szövetség?

 

A szuverenitás, a béke, a családok oldalán állunk és elutasítjuk a nyugati ideológiát. A szlovákok érdeke is, hogy a választások után Szlovákia ne a behódolás, hanem a szuverenitás oldalán álljon. Hogy nemet tudjunk mondani akkor, amikor ez árt nekünk.

 

A Felvidéket érintő migránsinvázióról

 

Migránsok lépik át a magyar-szlovák határt az Érsekújvári, Nagykürtösi, Komáromi, Lévai, Rimaszombati járásban. Több száz migránst tereltek Érsekújvárnál egy hangárba. A polgároktól tudjuk, hogy özönlenek be az országba és nem kezeli senki. Čaputová államfő, Hamran országos rendőrfőkapitány, Ódor megbízott kormányfő úgy tesz, mintha mi sem történne. Ha a Szövetség kormányra kerül, véget vetünk a migránsok ellenőrizetlen beáramlásának. Létezhetetlen, hogy amikor kellett, katonák védték a járásokba való ki- és bemenetelt a Covid-időszak alatt. Most pedig hiányoznak a határainkról.

 

A mostos árulók távozásáról

 

A párt sokkal egységesebb lett a távozásuk óta, ezt mutatják a felmérések is. Van, amely már 5 százalék felett mér bennünket. A másik két magyarokat is megszólító párt szinte mérhetetlen. A választók jól tudják, hogy a rájuk leadott szavazat a kukában landol, tehát elveszik. Ezért nem érdemes rájuk szavazni.

 

A felmérésekről

 

A friss felmérések azt mutatják, hogy a fő kihívó számunkra már nem az OĽaNO, hanem a Smer. Sok kérdésben ugyanazt gondoljuk és mondjuk, mint ők. A magyaroknak érdemes inkább a Szövetségre adni a szavazatukat, hiszen nekünk más vállalásunk is van a magyarok felé, ami a szlovák pártoknak nincs.

 

Mi várható a választások után?

 

A fő kérdés a stabilitás lesz. Amikor magyar párt volt a kormányban, az a koalíció soha nem bomlott fel. A magyarok tehát a stabilitást jelentik a kormányban. Én mindig az emberek érdekeit néztem, amiért konfliktusokat is vállaltam. Ezek a konfliktusok azonban soha nem öncélúak, soha nem idegen hatalmak érdekeiért, hanem az emberek érdekeiért történtek.

 

 

Szlovákiában szeptember 30-án tartják az előrehozott parlamenti választásokat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 24 olvasónak tetszik ez a cikk.