Nyitókép: SITA

Szeptember 30-án arról szavaz az ország, hogy ki képviseljen bennünket az elkövetkező választási ciklusban a szlovák törvényhozásban.

 

Sokan, nagyon sokan, a lakosság úgy 35-45 százaléka nem jár választani. Hogy aztán általában ők legyenek a legkritikusabbak. Azok, akiknek semmi sem megfelelő. Akik mindenkinél mindent jobban tudnak, de soha sehol nem mérettették meg magukat, de még csak tenni sem hajlandóak azért, hogy jobb legyen. Keresik a Teréz anyát, a tökéletes jelölteket a listákon, miközben saját maguk sem tökéletesek.

 

A lakosság 55-65 százaléka ellenben pontosan tudja, hogy élni kell szavazati jogunkkal, mert csak így szólhatunk bele a dolgokba. És hogy egy fecske nem csinál nyarat, egy szavazat nem dönt el semmit? Nagy tévedés. Példák egész sora bizonyítja, hogy bizony nem egyszer egy vagy egyetlen, vagy alig pár száz szavazaton múltak a fontos dolgok.

 hirdetes_810x300  

 

A szlovákiai magyarság számára is fontos dolgokról döntenek szombaton.

 

Azok, akik elmennek választani, mindenképp karikázzanak is neveket. Nem elég ugyanis csak az adott listát bedobni. Persze megtehetjük ezt is, de akkor a lista sorrendjét erősítjük. Ha tehát bejut a párt és mondjuk 8 mandátumot szerez, de nem karikáz senki, akkor a lista első 8 helyén szereplő jelölt jut mandátumhoz. Pedig lehet, hogy hátrább jobb jelöltek is vannak, csak hátrább szorultak.

 

Így ha tudjuk, hogy XY befutó helyen szereplő jelölt ilyen vagy olyan, ha személyes tapasztalatunk van vele, ha olvastuk, mit művelt vagy nem művelt az elmúlt időszakban, akkor jó, ha más nevet, neveket karikázunk helyette.

 

Főleg, ha befutó helyen szerepel a listán. Mert csak így tudjuk előnyhöz juttatni saját jelöltjeinket.

 

Hogyan szavazzunk?

 

A szavazóhelyiségbe belépve megkapjuk az összes párt, vagy koalíció jelöltlistáját. Ezek közül kiválasztjuk azt az egyet, akire szavazni szeretnénk.

 

Hogyan karikázzunk?

 

Majd elővesszük a tollat, és mivel négy, ismétlem négy nevet karikázhatunk, áttanulmányozzuk a listán szereplő neveket. Hogy ki hányadik helyen szerepel, az a kampányban elég sokszor elhangzott. A lista elején vannak a befutó helyek, mögöttük, illetve a lista végén pedig azok, akik egyéni karikázással tudnak csak feljebb kerülni.

 

Fontos megemlíteni azt is, hogy a karikázás az karikázást jelent. Nem keretezést, nem x-jelet, vagy a név aláhúzását. Nem. Karikázást. Különben a jelöltre, jelöltekre leadott egyéni preferenciaszavazat elveszik. A pártra leadott szavazat ettől még természetesen megmarad.

 

Legfeljebb négy karika adható. Adhatunk egy, kettő, három karikát is. Ez esetben a fennmaradó, fel nem használt karika helyett a lista sorrendjét erősítjük.

 

Mit jelent a befutó hely?

 

A befutó hely azt jelenti, hogy ha az adott párt eléri az 5 százalékos parlamenti küszöböt, akkor a többi párt eredményéből és a töredékszavazatok értelmében meghatározásra kerül a mandátumai száma. Ez általában 8-11 mandátumot jelent.

 

Ha tehát nem karikázunk az adott listán, akkor azzal azt a döntést hozzuk, hogy jó nekünk a párt által meghatározott sorrend. De ha úgy gondoljuk, hogy hátrább, a befutó helyektől lejjebb vannak a számunkra szimpatikus jelöltek, akkor mindenképp az ő neveiket karikázzuk.

 

Fontos még hozzátenni, hogy a lista élén szereplő személyek helyessem teljesen biztos. Csak biztosabb, mivel befutó helyeken szerepelnek. De őket is át lehet hátulról ugorni. Így aki úgy érzi, hogy számára a lista élén szereplő jelölt, a befutó helyeken szereplő nevek a szimpatikusak, megerősítheti karikájával az ő pozícióikat is.

 

Jó karikázást, jó szavazást holnap mindenkinek.

 

Mindenképp menjünk el szavazni, hogy aztán ne a levegőbe kelljen az elkövetkező négy évben beszélni, falra hányt borsóként.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.