Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

A Hlas-SD párt elnöksége egyelőre nem zárta ki a lehetséges új kormány két változatának egyikét sem. A párt először a választások győztesével, azaz a Smer-SD párttal fog tárgyalni – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke, miután Zuzana Čaputová államfővel folytatott megbeszélést. Informálisan már találkozott a PS vezetőjével, Michal Šimečkával. A patthelyzet elkerülése érdekében felelősségteljes hozzáállásról biztosított.

 

„Tisztában vagyunk a helyzetünkkel olyan pártként, amely nélkül semmilyen típusú kormánykoalíció nem jöhet létre. Éppen ezért felelősségteljesen fogunk hozzáállni a tárgyalásokhoz, hogy meg tudjon alakulni az új kormány“

 

– hangsúlyozta Pellegrini, hozzátéve: ha a Hlas-SD úgy dönt, hogy ellenzékben marad, akkor patthelyzet alakulna ki, és előrehozott választások veszélye állna fenn.

 

 hirdetes_810x300  

A győztes féllel folytatott tárgyalások sikertelensége esetén Pellegrini kész tárgyalóasztalhoz ülni egy lehetséges négyfős koalícióval. Egyelőre nem részletezte, hogy a párt milyen igényeket támaszt, és milyen személyi pozíciókat szeretne betölteni. Nem árulta el azt sem, hogy Šimečka felajánlotta-e neki a miniszterelnöki posztot. „A funkciókról nem beszéltünk, ez a következő fordulók témája lesz” – tette hozzá. Nem gondolja, hogy az első találkozón a Smer-SD elnökével, Robert Ficóval is ezt a témát fogják megvitatni. Ott szerinte inkább az elképzeléseikről lesz szó.

 

Pellegrini azt is kijelentette, hogy a KDH-t el tudja képzelni a koalícióban, de a párt már bejelentette azt a döntést, hogy nem csatlakozik a Smer-SD-ből és a Hlas-SD-ből álló koalícióhoz. Ezért szerinte csak a Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS, illetve a PS, a Hlas-SD, az SaS és a KDH kormányalakítására van lehetőség.

 

Pellegrini nem tekintené veszteségnek a Smer-SD-vel való kormányra lépést. Állítása szerint ez nem visszatérés lenne, és a Hlas-SD egyenrangú partner lehet a kormányban. „Nem leszek mitugrász, sem hatalomra segítő felvonó, hogy azt csináljon az országgal, amit akar” – mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!