Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Bő alkotmányos többséggel, azaz 96 támogató szavazattal megszavazta a parlament a kormány javaslatát a 13. nyugdíjról és az idei egyszeri, nyugdíjasoknak járó támogatás nagyságáról. A decemberre ígért egyszeri rendkívüli hozzájárulás nagysága az előzetesen bejelentett 150 euró helyett 300 euró lesz.

 

Az egyszeri rendkívüli hozzájárulás nagysága mindenkinél azonos nagyságú (300 euró) lesz. Ugyanakkor végleg eldőlt, hogy idén még nem lesz tejes értékű 13. nyugdíj, hanem marad az úgynevezett karácsonyi nyugdíj intézménye, amely 50-től 300 euróig terjedő összeget jelent (300 euróra a legalacsonyabb nyugdíjakkal rendelkezők jogosultak).

 

A teljes értékű 13. nyugdíj az elfogadott javaslat szerint jövő évben kerül először kifizetésre, nagysága pedig az idei egész éves átlagnyugdíj nagyságától függően cirka 606 euróra jósolható. Erik Tomáš (HLAS) munkaügyi miniszter korábban azzal védekezett, hogy a jogalkotás időigényessége miatt még nem vezethető be most decemberben a teljes értékű 13. nyugdíj.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányjavaslathoz érkező két ellenzéki módosító indítványt a parlament elutasította. Az egyik Igor Matovičé (Slovensko) volt, aki 640 eurós 13. nyugdíj folyosítását javasolta már most decembertől.

 

A másik indítvány a KDH-tól származott. A kereszténydemokrata párt az egyszeri rendkívül hozzájárulás nagyságát módosította volna: az intézkedés „célzottabbá” tétele címén ugyanolyan szabályt vezetett volna be, mint a karácsonyi (vagy 13.) nyugdíj esetében, vagyis 300 euróra csak a legkisebb életjáradékra jogosult nyugdíjasok számíthattak volna, a magasabb nyugdíjjal rendelkezők esetén a támogatás összege arányosan csökkent volna. Ez a javaslat sem ment át a törvényhozáson.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!