Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

December 13. és 18. között készített felmérést a progresszív erőtérbe tartozó IPSOS ügynökség, amely szerint 24,1 százalékkal a Smer nyerné a választásokat, ha azokat most tartanák. A második helyen továbbra is a PS áll 19,4 százalékkal.

 

Peter Pellegrini pártja 15,7 százalékkal a harmadik.

 

Az SaS 7,1 százalékot kapott, ami több, mint amit a párt a választásokon kapott. A KDH 6,4 százalékon áll. A Slovensko (egykori OĽANO) mindössze 5,9 százalékon áll – mivel pártkoalícióról van szó, ez azt jelenti, hogy nem jutna be a parlamentbe.

 

 hirdetes_810x300  

Parlamentbe mérték a választásokon kimaradó Republikát is (5,2 százalék), ellenben az SNS küszöb alá került az IPSOS-nál (4,8 százalék).

 

A jelenlegi kormánykoalíció támogatottságát nem nagyon lehet megállapítani, tekintettel arra, hogy az SNS az IPSOS szerint kiesne a parlamentből, és bár a Republika elvileg helyettesíthetné, kicsi a valószínűsége, hogy a HLAS részt venne ilyen koalícióban. Emiatt a másik oldalon azonban figyelemreméltó átrendeződést mutat az IPSOS (ha hitelesek az adatok), mert színliberális kormány tudna alakulni a PS-HLAS-SaS formáció alapján (81 mandátum), a KDH nélkül. Ez figyelmeztetés a kereszténydemokraták számára a jövőre nézve és egy olyan forgatókönyv esetére, ha Peter Pellegrini esetleges államfővé választása után a kormánykoalíció egysége megrendülne. 

 

Négy százalékot kapott a Magyar Szövetség az IPSOS-tól, ami kevesebb, mint a választáson elért 4,38 százalék.

 

Ugyanakkor a Jaroslav Naď mélyatlantista exminiszter vezette Demokrati a felméréseken feljött 3,6 százalékra – a választásokon 2,97 százalékot kapott csupán. A Sme rodina továbbra is az irreleváns tartományban van 2,7 százalékkal.

 

Érdemes kiemelni, hogy a közvéleménykutató ügynökségek tévedései és szándékos torzításai miatt, amelyeket a választási kampány során tapasztalhattunk, a fenti adatokat mindenképp érdemes fokozott fenntartásokkal fogadni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!