Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A Progresívne Slovensko (PS) tavasszal vagy a nyár elején tart közgyűlést, mely során új vezetőséget is választ. Michal Šimečka, a PS jelenlegi elnöke egyelőre nem árulta el, hogy ismét indul-e a pozícióért. A TASR-nek adott interjújában elmondta: a mozgalom minden két évben vezetőséget választ. Elmondása szerint jelenleg a parlamenti választások eredményeinek kiértékelésével is foglalkoznak.

 

„Én alaposan felmérem, mi az, ami sikerült, és mi az, amin még javítani lehet”

 

mondta Šimečka a választások értékelése kapcsán.

 

Annak ellenére, hogy a PS-nek nem sikerült „megakadályoznia Robert Fico kormányát”, illetve létrehoznia egy alternatív kormányt, Šimečka pozitívan értékeli a szeptemberi választásokat. Rámutatott a szerzett szavazatok számára.

 hirdetes_810x300  

 

„Ez egy olyan valami, amire lehet építeni, és egyúttal hatalmas kötelezettség is, hogy a választóktól kapott mandátumot most a legerősebb ellenzéki pártként használjuk, minél nagyobb erőbedobással, hogy hűek maradhassunk a programunkhoz és értékeinkhez”

 

zárta.

 

Mint elmondta, a közgyűlésre májusban vagy júniusban kerülhet sor. Hozzátette: arról még nem beszéltek, mi lesz a közgyűlés után. Šimečkának ugyan van elképzelése, de szerinte most az ország jövőjével kell foglalkozni.

 

„A párton belüli ügyekkel is foglalkozni fogunk, meglesz ennek is az ideje, de most tényleg arra szeretnék összpontosítani, ami Szlovákiát fenyegeti, mégpedig a jogállamiság leépülésére”

 

jegyezte meg.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Robert Fico kormányfő szerint progresszív körökben már folynak a színfalak mögötti megbeszélések, melyek szerint Michal Šimečkát a tavasszal államfői tisztségéből leköszönő Zuzana Čaputová válthatja a PS élén. Fico úgy tudja, hogy eredetileg egy évnyi pihenőt szerettek volna hagyni Čaputovának, viszont tekintettel arra, hogy a PS már legkésőbb 2024 nyarán új vezetőséget választani, akár már most is megtörténhet a vezetőcsere a párt élén.

 

Fico: Šimečka gyenge, a PS tulajdonosai lecserélnék Čaputovára

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.