Nyitókép forrása: Forró Krisztián hivatalos facebook-oldala

 

A Focus-ügynökség friss felmérése szerint a Magyar Szövetség éppen hogy, de kerek 5,0 százalékkal bejuta a parlamentbe, ha most lennének a választások. A felvetés azért is érdekes, mert a mandátumok megoszlása szerint a magyar párt szavatolhatná az alkotmányos többséget a jelenlegi kormánykoalíciónak.

 

A felmérés szerint továbbra is vezet a Smer, a PS ott liheg a nyakába, a HLAS azonban feljött 17,9 százalékra. A Matovič-féle Slovensko-KÚ-ZĽ koalíció nem jutna be a törvényhozásba. Az SNS mellett pedig most már az SaS is a küszöbön táncol.

 

A parlamenten kívüli pártok közül valamivel izmosabban szerepelt a a háborúpárti miniszterekből anno összeállt Demokrati, amely a választásokon csak 2,9 százaléknyi szavazatot kapott.

 

 hirdetes_810x300  

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a Smer-HLAS-SNS koalíciónak 82 mandátuma lenne. Ha ehhez hozzáadjuk a Magyar Szövetség kilenc képviselői helyét, 91 mandátumot, vagyis alkotmányos többséget kapunk.

 

Az ellenzék oldalán a helyzet már nem ennyire kedvező. A liberális-centrista ellenzék (PS-SaS-KDH) összesen csak 59 mandátummal bírna, ami kevés a kormányalakításhoz, és még a Magyar Szövetséggel együtt sem lenne meg a szükséges többségük.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!