Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Peter Pellegrini megválasztott államfő, volt házelnök, a HLAS kormányzópárt elnöke nem ért egyet Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentésével, miszerint Szlovákiának az lenne a legjobb, ha Andrej Danko (SNS) lenne a parlament elnöke.

 

A HLAS azzal érvel, hogy még mindig érvényben van a kormányalakításkor aláírt koalíciós szerződés, amely elosztja az egyes funkciókat a választási eredmények alapján.

 

A HLAS szerint az államfőválasztás kimenetele ezen nem változtat, és a koalíciós szerződésnek az elnöki pozíció nem volt része.

 

 hirdetes_810x300  

Fico a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában kijelentette, hogy Szlovákia és a kormánykoalíció stabilitása érdekében jobb lenne, ha Danko kapná meg a házelnöki posztot. Ez magyarul annyit jelentene, hogy a kormányfői poszt a Smerhez, az államfői most már a HLAS-hoz, a házelnöki szék pedig az SNS-hez kerülne – így osztozva meg a három legfőbb közjogi méltóság posztjain.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke már hónapokkal korábban jelezte, hogy Pellegrini megválasztása esetén igényt tart nemcsak a házelnöki posztra, de a HLAS egyes tárcavezetői pozícióira is – külön kiemelte a gazdasági minisztériumot, amit ma Denisa Saková vezet.

 

Pellegrini már az elején elutasította Danko spekulációit, jelezve, hogy a koalíciós szerződés adott. Megválasztását követően elmondta, hogy a házelnöki posztra vagy Denisa Saková gazdasági minisztert, vagy Richard Raši régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztert szánja – ők ketten kapták a legtöbb szavazatot a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon a HLAS színeiben, természetesen Pellegrini után.

 

Egyértelműen kijelenthető, hogy nő a feszültség a koalícióban. Az SNS már a minisztériumok eredeti elosztásával sem volt elégedett – nemcsak hogy kevesebb tárcát kapott, mint amire számított, de Zuzana Čaputová államfő még el is gáncsolta jelöltjeit, például a környezetvédelmi tárca élére, és Fico nem különösebben törte magát az SNS érdekeiért.

 

Pellegrini megválasztásával ráadásul a HLAS könnyen egzisztenciális problémába kerülhet, lévén, hogy elvesztette első emberét, a párt apraja-nagyja pedig egykor a Smer tagja volt, így újra Robert Fico vonzáskörzetébe kerülhetnek. Pellegrini ráadásul nem szívesen indítaná elnöki pályafutását azzal, hogy egy (nem csak progresszív mércével) nyíltan oroszbarát politikust enged a házelnöki székbe.

 

Robert Fico közben egyensúlyoz, számára ugyanis teljesen mindegy, mi lesz a pozíciók sorsa, csak stabilitást akar a kormánykoalícióban, mert jelentős és várhatóan nagyon népszerűtlen döntéseket is meg kell majd hoznia a nehéz gazdasági helyzet miatt. A kormányban például nyíltan beszélnek arról, hogy leépítésekre lenne szükség az állami szektorban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.