Nyitókép: SITA/NR SR

 

A koalíciós Hlas-SD nem cserélné el a házelnöki posztot más funkcióért, nem is mérlegel ilyesmit – jelentette ki Richard Raši (Hlas-SD) beruházási és informatizációs miniszter a szerdai kormányülés előtt megjegyezve, hogy  továbbra is érvényes a parlamenti választás eredményei alapján aláírt koalíciós szerződés.

 

„Nem látunk rá semmi okot, hogy bárhogy is módosuljon” – tette hozzá Raši, akit Peter Pellegrini államfővé választása után jelölt a házelnöki posztra a Hlas-SD.

 

A parlament csak a júniusi EP-választás és Pellegrini beiktatását követően választ új házelnököt.

 

 hirdetes_810x300  

„Ahhoz, hogy házelnök legyek, még meg kell választania a parlamentnek, és Andrej Dankónak (SNS) erről alighanem más a véleménye”

 

mondta Raši, majd hozzátette, házelnökké választása azon múlik, hogyan szerepel majd Danko az EP-választáson, és ha jól, akkor milyen döntést hoz, elmegy-e Brüsszelbe EP-képviselőnek.

 

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a hétvégén jelentette ki, hogy a kormánykoalíció stabilitását leginkább a Pellegrini-Fico-Danko hármas mutatná az elnöki poszton, valamint a kormány, illetve a parlament élén. Hozzátette, ez a saját politikai meggyőződése, de az érvényes koalíciós szerződés alapján elismeri, hogy a Hlas-SD-t illeti a házelnöki poszt.

 

A Hlas-SD közölte, nem ért egyet Ficoval, Erik Tomáš, a párt alelnöke, munkaügyi miniszter hétfőn (április 15.) jelentette be, hogy a jelöltjük Richard Raši beruházási és informatizációs miniszter.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke közvetlenül az államfőválasztás után kijelentette, pártja kész tárgyalni a koalíció működésének további feltételeiről, amire azért van szükség, mert alapvetően változott meg a politikai paletta.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!