Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Richard Raši (HLAS) beruházási, régiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes azzal számol, hogy ő lesz a HLAS házelnökjelöltje. A poszt amiatt üresedett meg, hogy Peter Pellegrini eddig házelnököt (HLAS) államfővé választották, és így elvesztette parlamenti mandátumát is.

 

A koalíción belül ebből feszültség alakult ki. Andrej Danko, az SNS elnöke igényt tart a házelnöki posztra. A koalíciós szerződés (és az évek óta íratlan szabály szerint) azonban a házelnöki poszt mindig a második legerősebb koalíciós partneré. Az SNS szerint azonban az lenne igazságos, ha a három koalíciós partner egyenlően megosztozna a három legfőbb közjogi méltóság posztján (kormányfő, államfő, házelnök). Mivel Pellegrini megszerezte az elnöki posztot és a Smer adja a kormányfőt, ezért az SNS a parlamenti elnöki pozícióját követeli magának.

 

Raši állítja, hogy nem fogják megnyitni a koalíciós szerződést, ami magyarul annyit tesz, hogy a HLAS megtartaná a házelnöki széket.

 

 hirdetes_810x300  

„Nem gondolom, hogy az én jelölésemmel lenne problémája [az SNS-nek], inkább az a gond, hogy a Andrej Danko saját magának akarja a pozíciót”

 

fogalmazott Raši.

 

A házelnöki poszt másik lehetséges HLAS-os jelöltje, Denisa Saková lenne. Raši vele kapcsolatban kijelentette, hogy „kiváló pártelnök” lenne. Mivel azt is hozzátette ehhez, hogy jó lenne elkerülni a párton belüli vitákat, a sorok között kiolvasható, hogy Saková és Raši között még nincs végleges megállapodás az ügyben.

 

Rašit a KDH is hajlandó lenne támogatni szavazataival. A házelnöki posztról a kormánykoalíció valószínűleg csak a június 8-i EP-választások után fog dönteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!