Nyitókép: Marek Borawski/KPRP

 

Andrzej Duda lengyel elnök szerdai New York-i látogatása során találkozott Donald Trump volt amerikai államfővel.

 

Duda és Trump a manhattani Trump Towerben találkozott helyi idő szerint késő este – írja a Lengyel Közszolgálati Rádió. A lengyel elnöki hivatal megerősítette, hogy sor került a találkozóra. Marcin Mastalerek, a lengyel elnök egyik főtanácsadója elmondta, hogy Duda és Trump „kiváló beszélgetést folytatott, baráti légkörben”.

 

Egy másik lengyel elnöki tanácsadó, Wojciech Kolarski azt mondta: „Kiváló találkozó volt két barát között, akik felidézték a négyévnyi közös elnöki munkájukat. Ez egy nagyon termékeny időszak volt a lengyel-amerikai kapcsolatok számára. Donald Trump többször is kifejezte mély szimpátiáját Lengyelország és a lengyel nép iránt”.

 hirdetes_810x300  

 

Trump kampánystábja egy X-bejegyzésben azt írta, hogy Trump és Duda „nagyszerű barátok”, hozzátéve: a két politikus megvitatta Duda elnök javaslatát, hogy a NATO-országok 3 százalékot költsenek védelmi kiadásokra a mostani 2 százalék helyett. Beszédtéma volt továbbá az Oroszország és Ukrajna közötti háború, ahogy a közel-keleti konfliktus is sok más olyan téma mellett, amelynek „köze van a világbéke eléréséhez”.

 

A találkozó, amelyre Trump elnök Trump Towerben lévő lakásában került sor, két és fél órán át tartott. Trump elnök „szeretettel emlékezett vissza a 2017-es, mérföldkőnek számító lengyelországi útjára”, és dicsérte a lengyel népet, amiért az rendületlenül védi szuverenitását és elkötelezett Európa határainak biztonsága mellett. Trump „elnök”, áll a posztban, „nagy rajongója Lengyelországnak és a lengyel népnek”.

 

Andrzej Duda egyhetes körúton van az Egyesült Államokban és Kanadában, ahol a nemzetközi biztonságról, az infrastruktúráról és az energiáról folytat megbeszéléseket. Szerdán New Yorkban megbeszélést folytatott az ENSZ tisztviselőivel, köztük António Guterres főtitkárral.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!