Nyitókép: körkép.sk
Ha áprilisban tartották volna az EP-választást, a Progresívne Slovensko nyert volna a szavazatok 27,2%-ával, a Smer-SD (15,2%) és a Hlas-SD (14,2%) előtt. Legalább egy mandátumot szerzett volna a Republika, a KDH, az SaS és a Magyar Szövetség is – derült ki az AKO felméréséből, amelyet a JOJ 24 televízió megrendelésére készített.

 

Az AKO felmérése szerint a megkérdezettek 76,8 százaléka venne részt a választáson, 13,3 százalék még nem tudja, hogy elmenne-e, 8,2 százalék bizotsan nem menne el, 1,7 százalék pedig megtagadta a válaszadást.

 

A 76,8 százaléknyi „biztos szavazó” között a következőképp oszlana meg a szavazatok aránya:

 

forrás: noviny.sk

 

 hirdetes_810x300  

A fentiekből látszik, hogy a Magyar Szövetség pontos 5 százalékot érne el, ami 1 képviselőt jelentene a felvidéki magyar párt számára az EP-ben.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy nem számolhatnak a pártok teljes mértékben a parlamenti választásokon elért eredményeikkel. Az AKO felmérése szerint a Magyar Szövetség szeptemberi választói közül csupán 91 százalék támogatná most is Berényiéket, míg 9 százalék a PS listájáról karikázna.

 

noviny.sk

 

Mint ismert, június elején EP-választásra kerül sor Szlovákiában. A választóknak először ki kell választaniuk a 23 induló párt, ill. egy pártkoalíció közül, hogy melyik támogatják, majd az adott listáról két nevet karikázhatnak.

 

Bemutatta a Magyar Szövetség az EP-listáját – Berényi az élen, Gyimesi nem indul

 

Körkép.sk, noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!