Pozsony megye és Nagyszombat megye a Sacra velo kerékpárútvonalnak köszönhetően össze lesz kötve Magyarországgal. Ez a határon átnyúló kerékpárútvonal az egyházi és az aktív turisztikán kívül a zarándokútvonalakat is összekapcsolja a Rábától a Dunán át egészen a Morva folyóig. Szlovákiában a körút hiányzó szakasza Jurava II. néven ismert.

 

 „A magyar, osztrák és a szlovák partnereinkkel együtt az elkövetkezendő hónapokban a Sacra velo alatt egyesítjük a kerékpárútvonalainkat. Ez a kerékpárútvonal jelenleg az Eurovelo 6 és 13 kerékpárútvonalak mentén halad. A hiányzó, Jurava II elnevezésű szakasz megépítését – ami Pozsonyivánkát és Pozsonyszőlőst (Vajnory) köti össze – jövő tavasszal kezdjük el, amikor ismert lesz a nyilvános kereskedelmi verseny győztese“

 

– mondta Pozsony megyefőnöke, Pavol Frešo.

 

Fotó: BSK

 

 hirdetes_810x300  

A Sacra velo kerékpárútvonal több mint 166 olyan vallási emlékművet (templomokat, kápolnákat, kereszteket, szenvedéstörténeteket és már érdekességeket) mutat be a turistáknak, amelyek 5–10 kilométeres távolságban helyezkednek el a fő útvonaltól. A projekt keretén belül a kerékpárosok számára nemcsak nyomtatott térképet, de okostelefon-alkalmazást is biztosítanak.

 

Fotó: BSK

 

A kilenc partner számára az összköltségvetés három millió euróba fog kerülni, az összeg 85 százalékát uniós forrásokból finanszírozzák. Pozsony megye kötelező társfinanszírozását 5 százalékban, azaz 43 ezer euróban határozták meg.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!