Ahogy a Körkép.sk-n korábban már beszámoltunk róla idén immáron 19. alkalommal rendezik meg 2018. március 21. és 25. között a Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválját (Hory a mesto), melynek egyik legnagyobb újdonsága a helyszínváltozás lesz. A fesztivál 18 év után idén a BORY MALL-ban talált új otthonra.

 

A fesztivál vendégei olyan elismert sziklamászók és kalandorok lesznek, akik úgy döntöttek, hogy élményeiket és teljesítményeiket nem őrzik meg saját maguknak, hanem inkább lefotózzák, megírják, dokumentálják és másokkal is megosztják, s ez az, ami összeköti őket.

 

Az idei Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiváljára ellátogat a svájci sziklamászó, Nina Caprez, aki azt állítja, azért jött erre a világra, hogy sziklát másszon; az amerikai kalandor, utazó, fényképész és író, Aaron Huey; valamint a Dolomitokbeli sziklamászás olasz legendája, Maurizio Giordani.

 

 hirdetes_810x300  
Maurizio Giordani. Kép: Hory a mesto

 

„Nagyon örülünk az idei év vendégfelhozatalának. Mindegyikük más, de a közös pont, ami összekapcsolja őket az nem más, mint a szenvedély aziránt, amit csinálnak. Azt, amit a felfedezői vagy a sporttal egybekötött útjaik során látnak, átélnek és felfedeznek nemcsak filmekben és riportokban dolgozzák fel, de tudásukat és tapasztalataikat átadják a fiatalabb sziklamászóknak, kalandoroknak, fényképészeknek, valamint a nyilvánosságnak is. Nincs kétségem afelől, hogy a fesztivál résztvevőit sok új ismerettel fogják gazdagítani“ – mondta a fesztivál projektmenedzsere, Natália Bokníková.

 

Nina Caprez . Kép: Hory a mesto

 

Annak ellenére, hogy a svájci sziklamászó Nina Caprez (31) most először látogat el Szlovákiába, a fesztiválozóknak már ismerősen csenghet a neve azoknak a filmeknek köszönhetően, amelyekben közreműködött. A sziklamászásba állítólag rögtön azután beleszeretett, hogy megérintette a sziklát. „Csakis olyan életet élj, amilyen saját magadnak is tetszik“ – tanácsolja Nina Caprez, aki nőként először hódította meg a svájci Alpokban található Silbergeire 5.14a erősségű útszakaszt. A multimediális előadására és filmvetítésére március 24-én (szombaton) 20.00 órakor kerül sor a CINEMAX legnagyobb, 472 férőhelyes termében.

 

Aaron Huey . Kép: Hory a mesto

 

Az amerikai kalandor, utazó, fényképész és író, Aaron Huey (42) a National Geographic fotósa, aki eddig mintegy 30 fotozsurnalisztikai történetet készített a tudományos havilapnak. „Azzal a 2002-es expedíciójával vált ismertté, melynek során 5000 kilométert tett meg gyalog Amerikán keresztül egyedül, a kutyája társaságában. Az expedíció 154 napig tartott. A dokumentumfotóin kívül egy olyan naplót is kiadott, melyben az élményeiről, és azokról a helyszínekről, emberekről számol be, akikkel az útjai során találkozott“ – ismerteti a kalandort Bokníková. A kommentált vetítésére március 24-én (szombat) 17.00 órakor kerül sor.

 

Az észak-olaszországi Dolomitbéli sziklamászás olasz legendája, Maurizio Giordani (59) a mai napig aktív hegyi vezető. A sziklamászáson kívül síalpinizmussal és jégsziklamászással is foglalkozik. Szívesen utazik, eddig mintegy 80 expedíción vett részt. „Maurizio kiskorától szenvedélyesen szerette a hegyeket, később ez a szenvedélye a turisztikára és a sziklamászásra is átragadt. Harmincévesen hegyi vezető lett. Rengetegszer mászta meg a zord, észak-olaszországi Dolomitokat, de sok igényes utat is elsőként abszolvált“ – mondta Alan Formánek. Maurizio Giordani az összes kontinens hegységét megmászta: járt például Patagóniában, a Karakorumban, de a Himalájában is. Az előadására március 23-án (péntek) 20.00 órakor kerül sor.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

18 év után a Bory Mallban kerül megrendezésre a Hegyi és Kalandfilmek Nemzetközi Fesztiválja

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!