A magyar keresztfák mögött ott magasodik a katolikus templom tornya. Oituz, ez a falucska neve, alig néhány kilométerre Konstancától, ahol mintegy 500-an élnek,  90 százalékuk magyar. És bár a helyi nyelvromlás nagy, a kis községben még napjainkban is mindenki tud magyarul, még ha Magyarországon soha nem is járt egyikük sem.

 

A Napló Vujity Tvrtkoval még 2014-ben járt a Fekete-tenger partján található magyar faluban, hogy az ott élő magyarokról forgasson.

 

Az oituzi magyar temető. Kép: reprofoto: TV2 napló

 

A történet még a világháborúig vezethető vissza, amikor a győztes román hadseregben szolgáló kalagori csángóknak szolgálatukért itt adtak földet. Így bár sokan nyugatra mentek szerencsét próbálni, voltak, akik kelet felé vették az irányt. Így jött létre a világ legkeletebbi magyar települése.

 

 hirdetes_810x300  

A műsor felvétele:

 

 

A kis falucskát természetesen nem 2014-ben, hanem már régebben felfedezték. A csángószövetség munkatársai jártak is a helyszínen, ahol dokumentumfilmet is forgattak.

 

 

A téma mindenesetre a Felvidéken továbbra sem közismert. Oituz és az ott élő magyarok írni és olvasni magyarul ugyan már nem tudnak, de nyelvükben és kultúrájukban továbbra is élnek. Távol mindenkitől, több száz kilométerre magyar testvéreiktől

 

Körkép.sk

Nyitókép: Instagram (oituzi templom)

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!