Nyitókép: archív

 

A komáromi Jókai Mór Alapiskola IV. A osztályos tanulói 2022 októberében egyedüli felvidéki csapatként bekapcsolódtak a Világ Gyalogló (HÓ)Nap programsorozatába, amely a TAFISA által szervezett World Walking Day világviszonylatú eseménysorhoz kötődik.

 

A tömegsport jellegű aktivitást minden évben a Magyar Szabadidősport Szövetség koordinálja, a helyi események feltételeit pedig a helyi szervezők szabályozzák. A világviszonylatban népszerű rendezvényt Magyarországon 24. alkalommal rendezték meg, és az októberi hónap folyamán ment végbe.

 

 hirdetes_810x300  

 

A rendezvény kitűzött célja ugyanúgy, mint a korábbi években most is a gyaloglás, a mozgás népszerűsítése volt, hiszen ez a legegyszerűbb mozgásforma jelen van minden ember életében, ami nemcsak a távolságok áthidalásában, de fizikai és mentális egészségünk megőrzésében is óriási szerepet játszik. A gyaloglás erősíti a szívet, segíti a depresszió legyőzését, növeli a kreativitást, csökkenti a szorongást, szabályozza a vérnyomást.

 

Az aktivitás kiemelt célcsoportjai jelenleg is az óvodás és iskolás gyerekek korosztályai voltak. A versenykiírásokban foglaltak szerint az iskolás korcsoportnak 5–10 kilométeres túratávot ajánlottak, amelyen minimum 15 fős csoportnak kellett részt vennie, jelentős emelkedőtől mentes, egyenletes, biztonságos terepen. Ezen kívül ajánlott volt, hogy az útvonal alkalmas legyen helyi nevezetességek megtekintésére és bemutatására.

 

 

Az aktivitáshoz további választható kiegészítő programként kapcsolódott a 3GY – Gyűts, Gyalogolj, Gyárts! felhívás, ami szerint a tanulók a túra során gyűjtött természeti kincsek, például kavicsok, vízparti kagylók, kizárólagosan nem védett növények – faágak, falevelek, hordalékok felhasználásával színes, kreatív installációt készítenek.

 

Október hónap folyamán a benevezett szervezetek 300 helyszínen 17 ezer fővel több mint 2100 kilométeres távot tettek meg.

 

A komáromi Jókai Mór Alapiskola IV. A osztályos tanulói Cséplő Viktória, valamint Győri Katalin tanítónők vezetésével az előre meghatározott feltételek alapján az izsai Leányvárat választották úti célul, amely a versenykiírásoknak tökéletesen megfelel.

 

 

A gyalogos kirándulásra 2022. október 23-án került sor a Duna folyó mentén, az Izsa község határában húzódó LEÁNYVÁRHOZ (Celemantia – Kelemancia), ami az előző év nyarán felkerült az UNESCO világörökségének listájára, s azóta már világszervezet kék-fehér színű lobogója díszíti.

 

A tanulók a történelmi nevezetességről szemléltetéssel egybekötött előadást hallgathattak meg, természetesen az életkoruknak megfelelő szinten:

 

A Celemantia, vagyis Leányvár másfél ezer évvel ezelőtt a Római Birodalom egyik végbástyája volt, melynek maradványait ma is megpillanthatjuk a Duna mentén, Komárom közelében. A római erőd romja az egykori a Limes Romanus vonalán helyezkedett el.

 

 

A gyerekek a bemutatás alapján arról is képet kaptak, mi is az a Limes:

 

A Limes a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárság korszakában létesített szárazföldi határvonal, amelynek három alkotórésze volt. Elsősorban sánc és sövénykerítés, vagy kőfal, aztán előtte vagy mindkét oldalon árok, és bizonyos távolságonként őrtornyok.

 

A birodalom a Krisztus utáni 1. századtól mintegy 6 000 km hosszú távon alakította ki e védvonalat, amely az egykori Pannónia határait is védte. Az Izsa mellett létesített tábor valószínűleg Marcus Aurelius idejében épült.

 

A gyerekek a bőséges, élményszerű tájékoztatást követően a Duna mentén természeti „kincseket” gyűjtöttek, amiből a helyi természet sajátosságait, a folyót, a folyó menti élővilágot bemutató installációt készítenek, és a napokban a közös alkotási folyamat utolsó simításait végzik.

 

 

A túra során a kisiskolások összesen 15 kilométert, azaz 19 523 lépést tettek meg. Az őszi táj varázslatos szépsége nem is engedte közel a gondolatot, hogy esetleg elfáradtak a gyaloglás folyamatában. A közösségépítés mellett a természetjárás minden bizonnyal az egészségüket szolgálta, és valószínűleg közvetlen környezetüket, családjukat is biztatni fogják az ilyen jellegű kirándulásokra.

 

Buday Mária

A képek Cséplő Viktória közösségi oldaláról származnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.