Nyitókép: Körkép.sk

 

2022. október 14-én ünnepélyes keretek között felújított sportpályákat adtak át a komáromi Jókai Mór Alapiskolában.

 

A 2019–2022 közötti időszakban a tanintézményben számos nagyszabású fejlesztés valósult meg. Pontosan egy éve adták át azt a multifunkcionális pályát, amelyet a korábbi futballpálya területén alakítottak ki, jelenleg pedig az atlétikai pálya (futópálya), valamint a kosárlabdapálya felújítására került sor.

 

 hirdetes_810x300  

 

A rendezvény magas színvonalú kultúrműsorral kezdődött, ahol elsőként az iskola legkiválóbb szólóénekeseit hallhattuk, majd pedig a napközi otthon tanulóinak sportos örömtáncában gyönyörködhettünk, amelybe többszáz kisdiák kapcsolódott be. Záró számként egy kimagasló produkciót láthattunk Kajtor Kyra 8. osztályos tanulótól, aki akrobatikus elemeket is magába foglaló látványtáncával az Európa-bajnokságon is kiváló helyezést ért el.

 

A pályaavató ünnepség hivatalos részét az iskola pedagógusa, Varga Tamás nyitotta meg, aki üdvözölt valamennyi jelenlévőt, majd pedig átadta a szót Komárom városvezetésének, akik az intézmény fenntartójaként voltak jelen.

 

 

Mátyás Katalin, az iskola igazgatója ünnepi beszédét a mesék csodaváró hangulatának hasonlatosságával kezdte el:

 

„Már jó néhány éve álmodoztunk egy szép, biztonságos teret nyújtó iskolaudvarról, amely lehetővé teszi, hogy a testnevelés órákat és a délutáni szabadidős foglalkozásokat a „jókais” tanulók hasznosan töltsék el, a 21. századnak megfelelő körülmények között. 1955 óta nem fejlesztették a sportpályánkat! Az iskolaudvar modernizációja elengedhetetlen volt, mert a diákok évek óta nem tudták kellőképpen használni… A városvezetéssel, különböző befektetésekkel, a tanulók szüleivel és az iskola alkalmazottaival karöltve csodát műveltünk…és elértük, hogy ma egy új sportpályát adhatunk át a „jókais”, mozogni vágyó gyerekek számára.”

 

Megtudhattuk, hogy az elmúlt időszakban az iskola nagy beruházásokon esett át, sorra került a tornaterem védőburkolatának javítása, kültéri tanterem kialakítása, az iskolakonyha felújítása, a főépület felújítása, a világítás, a villanyhálózat és a fűtési rendszer felújítása, valamint az említett multifunkcionális pálya kialakítása, jelenleg pedig a kosárlabdapálya felújítása. A felújításhoz szükséges anyagi keretet az intézmény fenntartója, Komárom város önkormányzata biztosította, amihez még társult a szülői közösség, valamint szponzorok támogatása. Az igazgatónő külön kiemelte Csandal Sylvia mérnöknő nevét, aki rendíthetetlen kitartással mindig segítséget nyújtott az iskola arculatának pozitív formálásához.

 

Vörös Mária, az iskola nyugalmazott igazgatónője, a SZMPSZ Országos Elnökségének alelnöke.

 

Vörös Mária, az iskola nyugalmazott igazgatónője, a SZMPSZ Országos Elnökségének alelnöke kettős minőségben jelent meg az ünnepségen. Elsősorban elhozta Fekete Irén elnök asszony gratulációját, aki a SZMPSZ országos elnökeként jelenleg külföldön képviseli a szervezetet. Vörös Mária ünnepi beszédében elhangzott:

 

„Nagy-nagy öröm számunkra, hogy Komárom fölzárkózott azoknak a településeknek a sorába, ahol sorra újulnak meg az intézmények és az iskolák. Járjuk Szlovákia településeit, és fájó szívvel tapasztaltuk azt, hogy szinte mindenütt gyönyörű szép épületekben folyik az oktatás, és Komárom egy szomorú kivétel volt. Ez mára megváltozott.”

 

A nyugalmazott igazgatónő mindezért köszönetet mondott Komárom városvezetésének és a képviselő-testületnek, a későbbiekben pedig felsorolta az iskola mindenkori testnevelő tanárainak nevét, akik jelentős eredményeket értek el a sport, az egészségre nevelés terén:

 

 

Zvoda Janka legendás kolléganő volt, az ő nevéhez fűződik az iskola eredményeinek… olyan szakasza, ami máig irigylésre méltó. A továbbiakban itt dolgozott a Százvai család, Százvai Istvánnal kezdődően, majd csatlakozott Százvai Anna, végül az utód, Százvai Szabolcs is tanított ebben az iskolában. Az ő nevükhöz kötődik, hogy az iskola futballcsapata több éven keresztül ott volt a nemzetközi iskolai világbajnokságon, Franciaországban… Tanított az iskolánkban Dobay Beáta …, aki ma már az egyetem testnevelés tanszékének a vezetője. Kollégája, Bognár Attila szintén az iskola pedagógusa volt… Aztán újabb szakasz következett, Morávek Ildikó a helyes testtartás, a testmozgás örömét hozta el az iskolába… Újabb tanítvány jött, Németh Lajos, aki ma is itt dolgozik az iskolában, az ő nevéhez elsősorban az atlétikai eredmények, a futball eredmények köthetők. Aztán csatlakozott hozzá Nagy Erika (szintén diákunk), később Vicenz Andrea, majd Papp Eszter… és a ritmikus sportgimnasztika … eredményeivel európai bajnoki címeket hoztak el a közelmúltban is.”

 

A visszatekintést követően Vörös Mária gratulált az iskola vezetésének, tantestületének és a diákoknak, örömét kifejezve, hogy a gyönyörű iskolaudvar végre az ő szolgálatukba került, majd ismételten köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködése által mindez megvalósulhatott.

 

 

Az iskola minden időben hangsúlyt fektetett a minőségi oktatásra, a tanulók a lexikális tudására, s emellett ugyanekkora szerepet kapott a művészeti nevelés, valamint a fenti témául szolgáló egészségvédő, örömet adó testnevelés.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.