Ezt a cikket a többség valószínűleg csak később fogja olvasni, ugyanis a magyarok nagyon nagy része most ünnepel valahol örömtől és elérzékenyültségtől csillogó szemekkel.

Harminc év után újra világversenyre megy a fociválogatottunk, miután a pótselejtező visszavágóján is legyőzte Norvégiát.

Csak nemrég jöttek le a pályáról az ünneplő magyar játékosok, akik az öltözőkijáratban is nehezen hagyták nyilatkozni egymást az óriási örömben, majd a közvetítés az öltözőből kiáradó, erős pezsgőillatról számolt be.

Ismét kicsit nehezen lendültünk játékba a meccs elején, de aztán megnyugodtunk, miközben a szurkolók fergeteges hangulatot teremtettek a dugig tömött Fradi-stadionban. A norvégok az első meccshez hasonlóan többet birtokolták a labdát, de hatékonyságban egyáltalán nem voltak jobbak, hiszen a magyar csapat kontráiban benne volt a gólveszély.

Ami meccsről meccsre szembetűnőbb a Storck-csapatban, hogy fazonja van a játékának, tudatos, gyors passzok, bátor betörések jellemzik az ellenfél védői közé, önfeláldozó hajtás és óriási akarat látszik a csapaton. Mindezek fölött pedig önbizalom érződik a fiúkon, akik láthatóan saját maguk is tudják, hogy mit és miért csinálnak.

Alapvetően ez szabta meg a meccs képét, a norvégok nem tudtak feltörni minket.

 hirdetes_810x300  

Kellett persze Priskin Tamás bődületesen nagy bombagólja, amivel kipókhálózta Nyland kapujának jobb felső sarkát, és kellett a mindkét meccsen fantasztikusan védő Király Gábor egy-két bravúrja is. A fegyelmezett védekezés ugyancsak szokatlan volt korábban a magyar válogatottól, a védelem azonban  még az oslói első meccsnél is szilárdabban állt a lábán.

A középpályán Lovrencsics Gergő, és a fiatalok, Kleinheisler László és Nagy Ádám is óriásit játszott, Dzsudzsák pedig igazi vezéregyéniségként hozta azt a játékot hozta támadásban és védekezésben is, amit jó ideje elvár tőle a közönség a tudása alapján. Ebben talán az is közrejátszik, hogy a támadóbb szellemű, tudatosabb csapattal társai is lettek a játékhoz.

Norvégia amennyire örült nekünk a sorsolásnál, annyira nem tudott mit kezdeni a magyar csapattal, nem tudott megújulni amikor szüksége lett volna rá. A két csapat nagyjából ugyanannyi helyzetet dolgozott ki, Dzsudzsák két óriási lehetősége is éppenhogy kimaradt, egyszer a felső léc, egyszer a kapus mentett.

A második félidőben beállt Böde fejese aztán olyan jól pattant meg Henriksen térdén, hogy a kapus is csak kapkodni tudott utána, de nem akadályozhatta meg a második magyar gólt. A hajrát egy norvég szépítő gól tette kicsit izgalmasabbá a kelleténél, de a rendkívül fegyelmezett magyar válogatott nem engedte ki a kezéből az eseményeket.

A csapat játékát elnézve, most már több van ebben a történetben, mint kétestés csoda.

A magyar labdarúgó-válogatott Franciaországba megy 2016 júniusában!

Eb-pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Norvégia 2:1 (1:0)
Továbbjutott: Magyarország kettős győzelemmel, 3:1-es összesítéssel.

Groupama Aréna, 22 000 néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerzők: Priskin (14.), Henriksen (83., öngól), illetve Henriksen (87.)
sárga lap: Nagy Á. (72.), Böde (81.), illetve Johansen (11.), Forren (65.)

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Elek (Pintér, 46.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Németh K., 75.), Nagy, Lovrencsics – Priskin (Böde, 62.)
Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Forren, Hovland, Aleesami – Tettey – Skjelbred (Berget, 80.), Johansen, Ödegaard (Helland, 46.), Elyounoussi (Pedersen, 46.) – Henriksen

(VKL / MTI; kép: MTI)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!