Nyitókép: nemzetisport.hu/Árvai Károly

 

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a héten 23-ról 26 fősre emelheti a nyári németországi kontinensviadalon résztvevő válogatottak keretének nagyságát.

Az UEFA válogatott versenyekért felelős bizottsága hírügynökségi értesülések szerint már megszavazta, hogy az Eb-re 26 fős keretekkel utazhassanak a résztvevő csapatok, ugyanakkor ezt a döntést a végrehajtó bizottságnak is jóvá kell még hagynia.

 

A június 14-én rajtoló németországi eseményre eredetileg minden szövetségi kapitány 23 játékost – köztük három kapust – nevezhetett volna, ugyanakkor az előző Eb-n – a koronavírus-járványra hivatkozva – a válogatottak keretét 26 futballista alkotta, ahogyan a 2022-es világbajnokságon is.

 

A márciusban játszott válogatott mérkőzések során a hollandokat irányító Ronald Koeman abszurdnak nevezte, hogy csak 23 játékost lehet nevezni a tornára, egyúttal jelezte, német kollégája, Julian Nagelsmann is egyetért vele. Az angol csapatot vezető Gareth Southgate ennyire egyértelműen nem foglalt állást, de azt mondta, sokkal nehezebb lenne 23 játékost kiválasztani, mint 26-ot.

 hirdetes_810x300  

 

A sorozatban harmadszor Eb-résztvevő magyar válogatott a házigazda németekkel, valamint a svájciakkal és a skótokkal szerepel azonos csoportban.

 

19 játékvezető, köztük egy romániai magyar és egy szlovák

 

Az UEFA kedden a hivatalos honlapján megnevezte azt a 19 játékvezetőt, aki a nyári Európa-bajnokságon bíráskodik majd. Nyilvánosságra hozták a partjelzők és a videobírók listáját is – eszerint magyarországi játékvezető nem lesz a tornán, viszont meghívást kapott Románia színeiben a nagykárolyi születésű Kovács István. Ugyancsak ott lesz a szlovák bajnokságból ismert Ivan Kružliak, aki mellé Branislav Hanckot és Ján Pozort osztották be partjelzőknek.

 

Tizennégy európai ország játékvezetői dolgoznak majd az Európa-bajnokságon – közülük Anglia, Franciaország, Olaszország és a rendező Németország egyaránt két bírót delegál –, és a dél-amerikai szövetséggel kötött megállapodás értelmében egy argentin játékvezető, Facundo Tello is tagja a bírói mezőnynek.

 

„Az Európa-bajnokság a válogatottak első számú tornája a kontinensen, és a legjobb csapatok mellé a legjobb játékvezetőket választottuk ki. Mindannyian kiegyensúlyozottan, a legmagasabb színvonalon dolgoznak mind az európai porondon, mind a hazai bajnokságban. Sokat dolgoztak azért, hogy eljussanak az Európa-bajnokságra, hiszünk abban, hogy felkészültségüket ezen a tornán is bizonyítják majd”

 

kommentálta a kiválasztást a korábbi olasz játékvezető, Roberto Rosetti, az UEFA bíráskodásért felelős igazgatója.

 

Egy Eb-mérkőzés bírói csapata egy játékvezetőből, két partjelzőből, negyedik játékvezetőből, tartalék játékvezetőből, valamint három videobíróból áll majd. A játékvezetők főhadiszállása Frankfurtban lesz – ott tartanak számukra felkészítő edzőtábort május közepén –, a videobíróké Lipcsében.

 

A 2024-ES LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG JÁTÉKVEZETŐI
Artur Soares Dias (Portugália)
Jesús Gil Manzano (Spanyolország)
Marco Guida (Olaszország)
Kovács István (Románia)
Ivan Kruzliak (Szlovákia)
Francois Letexier (Franciaország)
Danny Makkelie (Hollandia)
Szymon Marciniak (Lengyelország)
Halil Umut Meler (Törökország)
Glenn Nyberg (Svédország)
Michael Oliver (Anglia)
Daniele Orsato (Olaszország)
Sandro Schärer (Svájc)
Daniel Siebert (Németország)
Anthony Taylor (Anglia)
Facundo Tello (Argentína)
Clément Turpin (Franciaország)
Slavko Vincic (Szlovénia)
Felix Zwayer (Németország)

 

nemzetisport.hu
nemzetisport.hu

 

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

m4sport.hu, nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!