(…) Nem sokkal a múlt év vége előtt napvilágot látott egy felmérés a fiatalok internetezési szokásairól. Jelentős többségük elismerte, hogy az interneten gyűlöletkeltő, sértő és vulgáris megnyilvánulásokkal is találkozik. Több mint kétharmaduk ezeket a megnyilvánulásokat társadalmi problémának tekinti. Arra a kérdésre, hogy mit tesznek ellene 70 százalékuk azt válaszolta: „elfogadjuk, nem teszünk semmit, nincs jelentősége”.

 

Bárki, aki az interneten vagy a közösségi hálón jár, megérti ezt a fajta hozzáállást.(…) Mégis, valójában miről is beszélünk? Arról, hogy amit többségünk otthon, a munkahelyén, barátai, ismerősei társaságában, de idegenek között vagy a nyílt utcán nyilvánosan nem engedett meg magának, és nem is akarta, hogy így viselkedjenek gyermekei, most csak legyintünk. (…)

 

Nemcsak a demokrácia, de a polgári társadalom is szétesik, ha nincs egymáz iránti tisztelet. Tartsuk tiszteletben egymást és egymás véleményét. Fontos tudatosítanunk, hogy mindannyian veszítünk, ha nem védjük meg közös határainkat és az együttélésünk kulturális feltételeit.

 

 hirdetes_810x300  

Gázkamrába küldeni embereket, még ha azt csak az interneten is mondjuk, egyszerűen megengedhetetlen. Gyűlöletet és haragot szítani egész embercsoportok, nemzetek, nemzetiségek, vallások iránt, vagy azt állítani róluk, hogy kevésbé értékesek, minden becsületes ember számára elfogadhatatlan és tűrhetetlen. Az interneten is.

 

A halálát kívánni valakinek, akár politikai ellenfélnek – még ha „csak” az interneten is tesszük –, egyszerűen megengedhetetlen. Azt állítani, hogy minden roma élősködő, vagy hogy minden muszlim potenciális terrorista, ostobaság és téves.

 

Nem tolerálhatjuk, hogy egyesek ilyen vagy más eszközökkel dühöt és gyűlöletet terjesztenek. Mert az ember okozta minden rossz dolog és bánat a szavakkal kezdődik. A szónak óriási ereje van, és a gyűlöletkeltő szavakkal kezdődtek az emberiség legnagyobb tragédiái.

 

DennikN.sk, Adnrej Kiska: Posielať ľudí do plynu, hoci len na internete, je neprípustné (novoročný prejav)

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!