(…) Három fontos dolgot nem árt észben tartani azzal kapcsolatban, hogy a brit kormány aktiválta az 50. cikkelyt. Először, a brit gazdaság – szemben az elvárásokkal – nem omlott össze a Brexit miatt, és nem is fog.

 

Másodszor, Nagy-Britannia jelentős előnnyel rendelkezik az EU-val szemben a közelgő tárgyalásokon, mert az Uniónak sokkal nagyobb szüksége van az Egyesült Királysággal fenntartott jó viszonyra, mint ahogy szüksége van az Egyesült Királyságnak az Unióra.

 

Harmadszor, az 50. cikkely aktiválása kinyitotta Pandora szelencéjét az Egyesült Királyságban is.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Sok média úgy tálalja, hogy az előttünk álló két éves időszakban az Egyesült Királyság és az Unió közti tárgyalásnak leszünk tanúi. De ezek a tárgyalások nem London és Brüsszel közt zajlanak majd, hanem London és Berlin közt, ott, ahol az Unió valódi hatalma összpontosul. Mindkét fél erős alkupozícióból indulhat ki. Sokan sokféle álláspontot képviselnek majd és szivárogtatnak ki azért, hogy megmutassák, milyen rosszul érinti Nagy-Britanniát és hogy az előrejelzések az összeomlásról nem voltak rosszak, csak koraiak. (…)

 

2015-ben a brit export 32 százaléka kötött ki az EU-ban, az export 10 százaléka ment Németországba. Egyik adat sem jelentéktelen, de két dolgot szem előtt kell tartani. Először, az export a brit GDP-nek csak 27 százalékát adja. Másodszor, a brit export elsődleges célországa az Egyesült Államok volt, a maga 15 százalékos részesedésével.

 

(…) Összehasonlításképp, a német GDP 47 százalékát adja a német export, és Németország az USA-ba és Nagy-Britanniába történő kivitellel próbálja ellensúlyozni az EU lassú gazdasági növekedését, és a Kína felé irányuló export csökkenését.

 

Mindez azt jelenti, hogy az EU-nak, és különösen Németországnak, legalább annyira szüksége van a kereskedelmi együttműködésre Nagy-Britanniával – ha nem jobban –, mint ahogy Nagy-Britanniának szüksége van az Unióhoz fűződő kapcsolataira.

 

Ez nem egy zéró összeg játék, ahol Németország térdre kényszerítheti Nagy-Britanniát, és ezáltal halálra rémítheti a többi uniós tagállamot anélkül, hogy újragondolná saját kapcsolatát az EU-val.

 

Hogy az EU megbüntesse Nagy-Britanniát azért, mert élt a kilépés jogával, nem túl jó ötlet. Az Uniót már most sem veszi komolyan több tagállam, mint például Franciaország a költségvetési hiányra vonatkozó szabályok kapcsán, Olaszország, a bankcsőd szabályai kapcsán, vagy Lengyelország és Magyarország a migrációs szabályokkal kapcsolatban.

 

(…) A Brexit legvalóságosabb és legveszélyesebb következménye az Egyesült Királyságra nézve nem is az, hogy mit csináljon az EU-val, hanem maga az Egyesült Királyság jövője.

 

A skót parlament már rábólintott a második függetlenségi népszavazásra, Hasonló felhangok rezonálnak Észak-Írországban. Sokan két okból utasítják el a skót függetlenség lehetőségét (…). Először is, a Brexit népszavazást követő rövid időszaktól eltekintve felmérések mind azt mutatták, hogy a skótok 55:45 százalék arányában ellenzik a függetlenséget. Másodszor, a független Skócia gazdaságának életképessége enyhén szólva is kétséges.

 

Ez különösen igaz a tekintetben is, hogy az EU világossá tette, hogy nem várja tárt karokkal Skóciát, félve attól, hogy az precedens lenne az uniós tagállamokban lévő szakadár régiók számára. (…)

 

 

GeopoliticalFutures.com, The U.K. Calmly Carries On with Brexit

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!