(…) Szlovákiában nagyon sok szó esik Európa magjáról. Ez Brüsszelben is téma?

 

Valójában az erőviszonyok átrajzolása a fő téma. Alapvetően a leendő Unió hatásköreinek elosztása a fő kérdés, és téma az EU és a nemzeti kormányok közti hatáskörök felosztása is.

 

Juncker feltette a kérdést, nem kellene-e összevonni az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnöki posztjait. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor az euróövezet intézményes kiterjesztéséről beszél. A „mag” kifejezés sokkal inkább helyi jellegű, de az igaz, hogy Európa jövőjéről intenzív tárgyalások zajlanak majd.

 

 hirdetes_810x300  

Hol lesz Szlovákia helye az új Európában?

 

Meggyőződésem, hogy Szlovákia minél mélyebben integrálódjon az Unióba minden lehetséges szinten. Annak ellenére, hogy Szlovákia már minden integrációs csoportban jelen van. (…)

 

Hogy látják Brüsszelben Szlovákiát?

 

Alapvetően, mint a V4 legkevésbé problémás tagját. Ehhez hozzájárul a gazdasági lendületünk is, a rólunk kialakított kép pozitív.

 

Szlovákia perre vitte a kvóták ügyet. Ez nem volt erre hatással?

 

Természetesen Brüsszel észrevette a kormány álláspontját a kvótákkal kapcsolatban. De a kvótaper nem arról szólt, amiről beszéltek.

 

Angela Merkel német kancellár kénytelen lesz a Szabaddemokratákkal kormányozni, akik nem éppen Európa-pártiak. Ez befolyásolhatja pozícióját a brüsszeli tárgyalóasztalnál?

 

Természetesen befolyásolhatja. Nem csak kancellárasszony volt, hanem sok dolog mozgatórugója. Például az EU-török paktumé vagy az oroszellenes szankcióké. Az, hogy nehezen kezelhető koalíciót kénytelen megkötni, hogy meggyengül, nyilván elvonja figyelmét az európai ügyekről.

 

Egy dolog az Európa Tanács tagjainak formális joga, megint más a valódi befolyásuk nagysága. Merkel mindkettőben erős, most azonban elehet, hogy nem jut mindenre ideje.

 

Katarína Matherová az Egyesült Államokban végezte jogi tanulmányait. A ’90-es években a Világbanknak dolgozott. 2015-től az Európai Bizottság munkatársa, mint az Unió jószomszédi kapcsolatok fejlesztéséért felelős vezérigazgatójának helyettese. Az interjút Matúš Krčmárik készítette. 

 

(…)

 

Sme.sk, Slovenka z eurokomisie: Ukrajina stále krváca za európske ideály

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!