Berényi József: Budapest nem akarta, hogy a Most-Híd távozása esetén Gyimesit felvegyük a jelöltlistára - Körkép.sk
Dániel, Daniella
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Berényi József: Budapest nem akarta, hogy a Most-Híd távozása esetén Gyimesit felvegyük a jelöltlistára

2023. máj. 25. 22:05

Nyitókép: Postoj/Andrej Lojan

 

 „Jelenleg a Most-Híd a Hlashoz áll a legközelebb. Dzurinda Kékjei (Modrí) alternatív megoldást jelentenek számukra“ – mondta Berényi József, a Szövetség politikusa.

 

„Az, amiben nem vagyunk összhangban a Fidesszel, az a Smerrel való kapcsolat” – mondta Berényi József, az MKP korábbi elnöke, a Szövetség elnökségi tagja. Állítása szerint a magyar kormány átlagon felüli viszonyt akar kialakítani Robert Ficóval, míg a Szövetség ezt elutasítja, és felrója Orbánnak.

 

Berényi beszélt a magyar pártok széttöredezettségének okáról, a Most-Híd politikusainak a Szövetségből való távozásáról Gyimesi György volt OĽaNO-s képviselő érkezése után, illetve a Simon Zsolt Magyar Fórumjával való nézeteltérésről is. Berényi úgy véli, ha nem vették volna be Gyimesit a Szövetségbe, az OĽaNO jelöltlistáján lévő magyar platform ismét ellopta volna a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazatokat. Ugyanakkor elismeri, hogy a magyar kormány is Gyimesi ellen volt.

 

„Teljesen téves az az elmélet, miszerint Budapestről azt diktálták nekünk, hogy vegyük fel Gyimesit a jelöltlistára” – mondta Berényi, aki egyben Nagyszombat megye alelnöke és volt parlamenti képviselő.

 

Ön szerint Gyimesi több szavazatot hoz a Szövetségnek, mint a most-hidas politikusok?

 

Azt egyelőre nem tudjuk biztosan megmondani, hogy Gyimesit vagy a pártból kilépőket támogatja-e jobban. Azt azonban ki kell emelnem, hogy nem az egész Most-Híd platform távozott. Tudtuk, hogy a Mostban is voltak olyanok, akik elfogadták a 150. helyen induló Gyimesit.

 

Nemcsak az volt a kérdés, hogy hány szavazót hoz Gyimesi, hanem inkább az, hogy hány szavazót venne el a Szövetségtől, hiszen tudjuk, hogy ajánlatot kapott arra, hogy ő legyen egy erős magyar platformnak a vezetője az OĽaNO jelöltlistáján. Racionálisan úgy értékeltük, hogy nekünk jobb, ha velünk van, mint egy másik szlovák pártban, aminek a mi kárunkra több szavazatot tudna hozni.

 

Tehát elfogadhatóbb volt Önök számára, hogy Gyimesi a Szövetség szétverése árán szerepeljen a jelöltlistán, minthogy elveszítsék azokat a szavazókat, akiket az OĽaNO már a legutóbbi választásokon is elvett Önöktől?

 

Nem a Szövetség feldarabolása volt a célunk. A megbeszélések során Gyimesi elárulta, hogy akár az OĽaNO jelöltlistájának a vezetője is lehet, amely egy magyar névvel is kiegészítette volna a rövidítését. Ez nagy veszélyt jelentett volna számunkra.

 

Egyesek Gyimesit trójai falónak nevezték, aki azért jött, hogy szétverje a Szövetséget, és az MKP-t végül az OĽaNO jelöltlistájára vigye. Akkor ez nem fog megtörténni?

 

Természetesen nem, bár 2020-ban megpróbáltam ezt megtenni, amikor láttam, hogy az OĽaNO-nak óriási esélye van a választások megnyerésére. Háromszor is találkoztunk Igor Matovičcsal, egy esetleges koalícióról beszéltünk, de annak ellenére, hogy jelentős befolyásom volt a pártra, nem sikerült átvinnünk ezt a tervet. Ez is azt mutatja, hogy demokratikus párt vagyunk, és az is maradunk. Meg kell ismételnem, hogy Gyimesi György érkezése után sem lépett ki a teljes Most-Híd platform a Szövetségből.

 

(…)

 

Nem áll fenn a veszélye az Összefogás platform távozásának?

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a túlnyomó többségük marad, és indulnak a választásokon.

 

Nem az a helyzet, hogy a szlovákiai magyarok be sem akarnak jutni a parlamentbe, és már csak azért küzdenek, hogy állami hozzájárulással erős regionális párttá váljanak az önkormányzatokban?

 

Ez hülyeség. Parlamenti részvétel nélkül idővel a régiókban is gyengül a párt támogatottsága. A magyar pártokban különböző magyar platformokkal rendelkező szlovák pártok telepednek meg, amelyeknek a polgármesterjelöltjeik sikeresek lehetnek, és akkor mi pozíciókat veszítünk. Ezért is kell bejutnunk a parlamentbe, hogy megőrizzük jelenlegi pozícióinkat és új embereket vonzzunk magunkhoz.

 

(…)

 

A liberálisabb politikusok távozása után a Szövetség valami olyasmi lesz, mint a szlovák Fidesz?

 

Egyáltalán nem. (Nevet.) Még mindig elég heterogén párt vagyunk, többféle véleményáramlattal. Nem titkoljuk, hogy az MKP platformban több kérdésben is közel állunk a Fidesz politikájához, de független párt vagyunk, amely a programját és a jelöltlistáját is maga alkotja meg. Elárulom, olyan jelzéseket kaptunk Magyarországról, hogy inkább ne vegyük fel a jelöltlistánkra Gyimesit, ha a Most-Híd egy része kilép. Tehát az az elmélet, miszerint Budapestről diktálták nekünk, hogy vegyük be Gyimesit, teljesen téves.

 

Miért parancsoltak megálljt Gyimesinek Budapestről?

 

Azt gondolták, hogy a Most-Híd teljes platformja távozni fog, és ez veszélyezteti a Szövetség parlamenti bejutását, ami nem történt meg. Alulértékelték annak a veszélyt is, hogy Gyimesi esetleg az OĽaNO listáján szerepelhet.

 

(…)

 

Tehát ez úgy működik, hogy Budapestről megmondják, milyen személyzeti politikát kell csinálniuk?

 

Ez csak a szlovák média téves elképzelése. Hat évig voltam az MKP elnöke. Minden alkalommal, amikor lehetőségem volt találkozni Orbán Viktorral, volt előtte egy papír és egy ceruza, és leírta az elképzeléseimet, hogyan segíthetnének nekünk. Ha a szlovák közvélemény nem is akarja elfogadni, a magyar miniszterelnök egyszer sem mondta nekem, hogy ebben az ügyben így kell eljárnunk vagy beszélnünk. Egyszer sem! Ezek Gyimesi esetében is jelzések voltak, nem ultimátumok.

 

Nem azt mondom, hogy közvetlenül a magyar miniszterelnöktől kapnak utasításokat. Elég, ha valaki a Fideszből parancsol.

 

Néhány alacsonyabb beosztású fideszes barátunk hajlamosabb megmondani, mit tegyünk, de a vezetés a fontos. És ismétlem, a legmagasabb pozícióktól még egyszer sem kaptunk utasításokat, ultimátumokat.

 

Ön számára is „kolosszális csalás” vagy a saját országa elleni szabotázs a MiG-ek átadása Ukrajnának?

 

Természetesen mindannyiunknak megvan a saját nyelve. Én ezt nem így mondanám, én egy másik generáció vagyok, másként tanultam politizálni. De nem hiszem, hogy a régi MiG-jeink átadása sokat segített Ukrajnának, miközben a konfliktus közvetlen résztvevőjévé tett minket. És ez veszélyes számunkra.

 

Tehát egyetért azzal, hogy Szlovákia többé ne szállítson fegyvereket Ukrajnának?

 

Igen.

 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Szövetség álláspontja semmiben sem különbözik Magyarország politikájától?

 

Nem különbözik a józan politikától. A háború a szomszédunkban van, ezért nem szabad annyira belemerülnünk a konfliktusba.

 

(…)

 

Van valami, amit felró Orbánnak?

 

Hogy tévedett a V4 kohéziójával kapcsolatban, és alábecsülte azt. Az Európa-politikáját a V4 erejére építette, amelyről azt hitte, hogy mindig egységes lesz, de kiderült, elég néhány választás, és nem képes egységes hangként működni például Brüsszellel szemben.

 

(…)

 

Ha bejutnak a parlamentbe, kizárják a Smerrel való együttműködést?

 

Demokratikus párt vagyunk, én határozottan ellene leszek, és megpróbálok mindenkit meggyőzni, hogy szavazzanak egy ilyen kormányba lépés ellen. A tapasztalat önmagában azt mondja, hogy a Smer minden koalíciós partnert szétver. A Smerrel való kapcsolat minden kisebb párt számára felszámoló, nézzük csak meg a Most-Hidat, az SNS-t vagy a HZDS-t. Többen a közös kormányzás után be sem jutottak a parlamentbe. És ez elég tapasztalat ahhoz, hogy nemet mondjunk. De természetesen vannak más okok is.

 

Milyenek?

 

A Fico-kormány korrupciós ügyeit és a különféle oligarchikus befolyások árnyékában működő egész rendszert nemcsak mi, hanem választóink is nagy problémaként fogták fel. Ezért is szavazott sok magyar az erős korrupcióellenes programmal rendelkező OĽaNO-ra a legutóbbi választásokon.

 

Tehát Budapest a választási sikerek után nem nyomná bele magukat egy Smerrel közös kormányba?

 

A megbeszélésen nagyon világosan elmondtuk a magyar külügyminiszternek, hogy ellenezzük, hogy a Szövetség a Smer koalíciós partnere legyen abban az esetben, ha bejutunk a parlamentbe. Egyáltalán nem az a helyzet, hogy mi vagyunk a smeresek, és a Most-Hídból távozók a jó demokraták. Ne felejtsük el, hogy a Most-Híd Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után is nagyon lojális koalíciós partnere volt a Smernek, egészen a végsőkig.

 

(…)

 

Sokan kizárják az együttműködést Igor Matovičcsal. Önök nagyon jól megértettétek egymást és a választások után még tanácsot is adott neki egy ideig. Milyen a kapcsolatuk?

 

Az igaz, hogy néha felhívjuk egymást. Matovič szereti, ha értesül a magyar közösségben zajló eseményekről. Kapcsolatunk akkor alakult ki, amikor Igor Matovič ellenzéki képviselő volt. Személyközi szempontból még nem történt csalódás.

 

Barátnak nevezné őt?

 

Nem tudom, hogy épp barátnak-e nevezném, mert a barátokkal kimész sörözni, kávézni, kirándulni, és ez közöttünk nem így van. De korrekt politikai kapcsolatunk van.

 

(…)

 

Pártként képes lenne vele együttműködni?

 

Minden bizonnyal igen, de ahogy én ismerem, ez problémás együttműködés lenne, hiszen amit kigondol, azt azonnal meg akarja valósítani. És az, amit mi szeretnénk, az a prioritásai végére kerülne.

 

Mire épül az Önök programja?

 

Egészségügy, közlekedés, oktatás és a nemzeti kisebbségek helyzete. A dél-szlovákiai szülészetek megőrzése a kórházi kategorizáción belül, az első osztályú utak rekonstrukciója, az R2-es építésének folytatása, a munkanélküliség megoldása azokban a járásokban, ahol nagyszámú cigány kisebbséggel él. És mindenképpen a közigazgatási reform. A belügyminisztérium javaslata számunkra katasztrófa. A Komáromi, Galántai, Vágsellyei járás megszűnése és a Dunaszerdahelyi járás lefaragása, ez mind felszámoló a kisebbségi identitásunk megőrzése szempontjából. Vissza kellene térnünk a történelmi régiók gondolatához és a települések természetes összekapcsolásához.

 

Bejut a Szövetség ezzel a programmal a parlamentbe?

 

Az öt százalék nagy kihívás számunkra, de úgy gondolom, hogy igen. Július 2-ig még bőven van idő. Amikor meglátjuk a Szövetségből kilépők utolsó csatlakozásainak első preferenciáit, és azok gyengék lesznek, nagy meglepetésekre és az erők átrendeződésére kerülhet sor. Nemcsak a Most-Híd, hanem Simon Zsolt részéről is.

 

Arra számít, hogy végül mindannyian a Szövetség jelöltlistáján fognak találkozni?

 

Azokat, akik mégis meggondolják magukat, természetesen továbbra is szívesen látjuk. De abból, amit az elmúlt két évben a Szövetség elnökségében tapasztaltam, szerintem ma a Most-Híd  a Hlashoz áll legközelebb. Dzurinda úr Kékjei inkább helyettesítő megoldást jelentenek számukra, hiszen valószínűleg még nem tudtak elég helyet szerezni a Hlasban. De az sem zárható ki, hogy a távozók közül néhányan a Progresszív Szlovákia jelöltlistáján találják magukat.

 

Azt állítja, hogy a Most-Híd már tárgyalt az együttműködésről a Hlasszal?

 

Információim szerint igen.

 

Zárásként, mit szól ahhoz, hogy Komáromból származó, magyar nemzetiségű miniszterelnöke van Szlovákiának?

 

Szép gesztus, hogy az államfő egy magyar embert választott erre a pozícióra, de maga a gesztus bizonyos értelemben veszélyes jelzés is, hogy magyar is lehet kormányfő Szlovákiában. Csakhogy ez nem így van, ez egy rendkívüli helyzet, mivel a választások döntik el, hogy ki lesz a kormányfő, nem pedig a köztársasági elnök.

 

Mit akar ezzel mondani?

Ez a lépés befolyásolhatja a szlovákia magyarokat oly módon, hogy a választások már nem annyira fontosan, és magyarként bárhol érvényesülhetünk Szlovákiában, függetlenül a választások eredményátől. Magyar nemzetiségű kormányfő csökkentheti Dél-Szlovákiában a választások fontosságának érzését és demotiválhatja az embereket a választásokon való részvételnél. Ahhol, hogy befolyásolni tudjuk a politikát országos szinten is és magyar nemzetiségű minisztereink lehessenek a kormányban, elsősorban erős pártra van szükség a parlamentben.

 

Ódor Ľudovít kormányának így parlamenti képviselőként nem szavazna bizalmat?

 

Biztosan nem. Nem standard helyzet, és kormánya em szerzett választási legitimitást.

 

Hogy látják a szlovákiai magyarok Ódor kormányfőt?

Nem tudom, Mi ketten még soha nem találkoztunk. Ódor úr vállalja magyar nemzetoségét, de a „szlovákiai magyar világba” nem kapcsolódott be.

 

 

Postoj.sk, József Berényi z Aliancie: Budapešť nechcela, aby sme Gyimesiho zobrali na kandidátku, ak Most-Híd odíde

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2023. máj. 31. 17:19

Nem vagyunk egy hullámhosszon. Ad 1: a 21-ik században kimeríteni a politizálást abban, hogy négyévente összevesznek egymás között egyenlő a nullával. Ad 2: Gyimesi élt a lehetőséggel, mert kényes kérdésekkel foglalkozi nem törődve visszhangokkal. Ad 3: Nincs szükség nemzetiségi pártban olyan személyekre, akik nem képesek nemzetben gondolkozni. Ad 4: Nem lehet körülírni (mit fognak szólni) dolgokat, hanem felszínre kell hozni. Az igen igen, a nem nem a többi ördögtől való!

hugo
2023. jún. 03. 16:48

Tisztel Kósa Úr !!! Ez csak ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Szóljon hozzá!

Kövessen minket