Mit jelent a liberalizmus a 21. században Richard Sulík értelmezése szerint?

 

Az egyén személyes és gazdasági szabadsága. Perszer, ez olyan témákat ölel fel, amelyek ma is érvényesek a mi értelmezésünkben és a közép-európai értelmezésben is (…)

 

Ön szerint mely liberális témák érvényesek ma is?

 

 hirdetes_810x300  

A regisztrált párkapcsolat, a marihuána legalizálása, eutanázia, megegyezéses válás, és egy sor más dolog. És természetesen a gazdasági szabadság, ami az adócsökkentést és a vállalkozói feltételek javítását jelenti. Ezért is vagyok a bevándorlók beáramlása ellen, mert ez korlátozná a szabadságunkat, és sok pénzünkbe kerülne. (…)

 

Ha ma szétnéz Európában, melyik párt vagy politikus áll önhöz legközelebb?

 

Az SaS (…). Tudja beteg időket élünk. Ha én most önnek kiválasztanék egy pártot, amelynek szerintem van 9 jó pontja és egy teljesen rossz, már most tudom, milyen főcímek jelennének meg és mit írnának rólam. (…)

 

Akkor másként kérdezem. Ha német állampolgár lenne, kire szavazna a szeptemberi választásokon?

 

A legközelebb az Alfa áll hozzám. Ez az AfD-ből (Alternative für Deutschland, Alternatíva Németországért bevándorlás-ellenes párt – a szerk. megj.) kiváló politikusok pártja, kollégáim az EP-ben, ráadásul velük ülök a frakcióban. Velük értem meg magam programilag a legjobban. Sajnos politikai támogatottságuk Németországban alig 0,5 százalék.

 

És a hagyományos német liberális FDP?

 

Ésszerű véleményük van több dologról, főleg a gazdasági témákat illetően. A probléma az, hogy náluk az elmélet ritkán egyezik meg a gyakorlattal. (…)

 

(…) Néhány liberális politikus önt az EU-val kapcsolatos álláspontja miatt olyan politikusokkal említi egy lapon, mint Le Pen (a francia szélsőjobb vezetője és elnökjelöltje – a szerk. megj.). Ő is EP-képviselő, mi a véleménye róla?

 

Alig öt helyre ülök tőle, de sosem beszéltem vele. Az, amit az EP-ben elmond, számomra vagy racionális, vagy szocialista. Nem tekintem szélsőségesnek. Persze Franciaországban referendumot akar az EU-tagságról, és kétségtelen, hogy e tekintetben nacionalista. Ez a szó ma szitokszónak számít, de én nem így látom (…)

 

Európa úgy mint eddig, már nem működhet tovább, bár a Verhofstadt-félék (Verhofstadt az EP liberális frakciójának elnöke) ezt képtelenek felismerni. Az alternatíva az erős nemzetállamok, de ha ezt így kimondanám, azonnal kritika-özön árasztana el, hogy milyen nemzetállamokról beszélek, ha már valami, akkor esetleg polgári államok.

 

A német és az angol nyelvben nincs ilyen kifejezés. Nálunk a nemzetállam kifejezéssel szembeni ellenérzés összefügg azzal, hogy a ’90-es években milyen retorika vált uralkodóvá a magyarok ellen. Ma félünk a szlovákok érdekeiről beszélni, inkább beszélünk Szlovákia polgárainak érdekéről, vagyis a szlovákok és a nemzeti kisebbségek érdekeiről.

 

(…) Ha Le Pen megnyerné a francia elnökválasztást, és megtörténne a referendum, melyen, tegyük fel, a franciák a kilépés mellett döntenek, ezt az EU számára új esélynek tartaná?

 

Ez az EU végét jelentené. Franciaország túlságosan domináns állam ahhoz, hogy hiányát az Unió túlélje. (…)

 

Postoj.sk, Martin Poliačik uletel, chcem SaS, ktorá oslovuje väčšinu

Nyitókép: Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!