Nyitókép: Krystian Maj/KPRM via Facebook/Mateusz Morawiecki

 

Mateusz Morawiecki miniszterelnök azon lengyel civilek előtt tisztelgett, akiket a második világháború alatt ukrán nacionalisták öltek meg a volhíniai mészárlás néven ismertté vált tragikus események során.

 

Mateusz Morawiecki péntek délelőtt látogatott el a mai Nyugat-Ukrajnában található Ostrówki egykori lengyel településre, ahol az ukrán nacionalisták által meggyilkolt falubeliek egyik leszármazottjának kíséretében fakeresztet állított és imát mondott a helyi emlékhelyen.

 

Morawiecki később az egykori falusi templom helyén is megemlékezett, majd ellátogatott a helyi temetőbe, és gyertyákat gyújtott a meggyilkolt lengyel falusiak sírjánál. Végül koszorút helyezett el a volhíniai mészárlások áldozatainak emlékművénél is – jelentette a PAP hírügynökség.

 hirdetes_810x300  

 

A miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésben azt írta: „Fejet hajtottam a volhíniai mészárlások áldozatainak emléke előtt az egykori Ostrówki faluban, amelynek lakóit az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) gyilkolta meg”.

 

Az UPA 1943. augusztus 30-án támadta meg Ostrówkit, a történészek szerint 1943. augusztus 30-án körülvették a falut, és 475 lengyel lakost öltek meg egy többórás mészárlás keretében.

 

Lengyelországban július 11-én tartják az ukrán nacionalisták által a lengyelek ellen elkövetett népirtás áldozatainak nemzeti emléknapját.

 

A volhíniai mészárlásokat 1943 februárja és 1945 tavasza között hajtotta végre az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) a németek által megszállt Lengyelországban – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN). A becslések szerint az 1940-es években összesen mintegy 100 000 lengyel nemzetiségű embert mészároltak le az ukrán erők.

 

1943. július 11-én, a legsúlyosabb incidensek napján ukrán nacionalisták 100, nagyrészt lengyelek által lakott falut támadtak meg az akkor nácik által megszállt Kelet-Lengyelországban. A mészárlásokért az Ukrán Felkelő Hadsereget terheli a felelősség, amely egy háború utáni szuverén és nemzetileg homogén Ukrajna létrejöttéért küzdött.

 

A Volhínia régiót, amely a második világháború előtt Lengyelország határain belül volt, először 1939-ben a szovjetek, majd 1941-ben a németek szállták meg.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.