Nyitókép: National Geographic

 

Az időszámítás előtti 1. században Tiberius császár be akarta tiltatni a csókolózást a nyilvános helyeken. Az elképzelés hátterében egy betegség állt.

 

Meriam Guellil, a Tartui Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban az ősi herpeszvírust vizsgálják. A szakértők elsőként szekvenálták a száj körüli elváltozást okozó vírus, a HSV-1 genomját.

 

A kórokozó napjainkban mintegy 3,7 milliárd embert érint.

 

Az eredmények alapján a HSV-1 mai formája nagyjából 5 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki, abban az időszakban, amikor az eurázsiai sztyeppéről megkezdődött a bronzkori népvándorlás. A vírus megjelenése a népességnövekedéshez köthető, ami növelte a terjedés esélyét.

 

Maga a herpesz több millió éves, és a denevérektől a korallokig rengeteg állatot érint. Annak ellenére, hogy ma a HSV-1 igen gyakori, a kutatóknak nehéz volt megtalálniuk a múltbeli példákat. A szakértők végül arra jutottak, hogy a neolitikum idején a herpesz gyakorisága egy keletről érkező szokással, a romantikus és szexuális töltetű csókolózással állhat összefüggésben.

 

Dr. Charlotte Houldcroft, a Cambridge-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a herpeszvírus nagyon lassan fejlődik, mivel a kórokozó nehezen, csak szájérintéssel terjed. A kutatók négy személy foggyökerében detektálták végül a vírust. A herpesz gyakran fellángol szájfertőzések hatására, az elhunytak közül legalább kettőnek ínybetegsége volt, egy harmadiknak pedig dohányzott.

 

A legkorábbi lelet 1500 éves, és az Urál térségéből származik. Két csontváz Cambridge régiójából került elő, az egyik a 6-7. századra datálható, a másik pedig a 14. századra. A negyedik hollandiai, és 17. századi. A kutatók az adatokat 20. századi mintákkal vetették össze, hogy felmérjék a kórokozó evolúcióját.

 

Úgy tűnik, a HSV-1 a csókolózás révén vált dominánssá – ezt megelőzően jellemzően a fvírust hordozó anya adta át gyermekének a fertőzést. A legkorábbi forrás, amely csókolózásra utal, bronzkori, és Dél-Ázsiából származik, de a gyakorlat végül Európa nyugati részére is eljutott. Évszázadokkal később Tiberius császár megpróbálta betiltani a hivatalos rendezvényeken a csókolózást, hogy megakadályozza a betegségek, talán éppen a herpesz terjedését.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.