Miközben a legtöbb ország igyekszik egyre több turistát becsalogatni, néhány város már nem szeretne több látogatót fogadni. Nemcsak a helyiek, az utazók is megérzik a tömegturizmus árnyoldalait.

 

A dubrovniki városvezetés korábbi ígéretének megfelelően áprilistól kamerákon figyelik az óváros kapuin be- és kilépő turisták számát – írja a Dubrovnik Times. Nyaranta ugyanis annyian látogatják a UNESCO-világörökség részét képező, fallal körülvett városrészt, hogy a tömeg néha már elviselhetetlen. Ennek egyik oka, hogy ilyenkor több óriási tengerjáró megáll itt, amelyek esetenként akár 15 ezernél is több utast zúdítanak az ódon utcákra. Tavaly egymillióan látogatták meg Dubrovnikot, ami rekord.

 

Fotó: mydalmatia.com

 

Az új előírások 8 ezer főben korlátozzák a városfalon belül tartózkodó turisták számát. Ezt egyébként nemcsak a józan ész diktálta, de az UNESCO is kérte a várostól, hogy a látogatók ne okozzanak kárt a műemlékekben. Hatezer főig nincs korlátozás, utána azonban már lassítják a belépést, így sorok alakulhatnak ki a kapuknál. Ha a bent tartózkodók száma eléri a 8 ezret, csak akkor lehet belépni, ha valaki elhagyja az óvárost.

 hirdetes_810x300  

 

Küzdenek az ár ellen

 

Dubrovnik nem az egyetlen hely, amely túlzott népszerűségének foglya. A két legismertebb város, amely igyekszik valamilyen módon korlátozni az oda utazók számát, Barcelona és Velence. Előbbit tavaly 32 millióan látogatták meg, ami bődületes szám az 1,6 millió helyi lakoshoz képest – írja a Daily Mail. Barcelona polgármestere ezért több intézkedést is bejelentett az áradat megfékezésére.

 

A turistáknak kiadott ingatlanok adóját a legmagasabb szintre emelik, újabb szállodák építésére pedig nem adnak engedélyt. Egyben több adóellenőrt állítanak szolgálatba, hogy visszaszorítsák az illegális lakáskiadást. Felemelik a parkolási díjakat, korlátozzák a segway-k és elektromos robogók számát.

 

Fotó: lugaris.com

 

A világ egyik legkülönlegesebb városa, Velence is hadat üzent az utcáit és csatornáit ellepő turistáknak. A városi tanács a múlt héten olyan intézkedéseket fogadott el, amelyekből több azonnal életbe lép.

 

Dubrovnikhoz hasonlóan Velencében is kamerákon fogják számolni a városba betóduló látogatók számát, a horvát várossal ellentétben azonban egyelőre nem vezetnek be felső korlátot. Inkább a puha elrettentés eszközét választják: egy weboldalon lehet valós időben követni a turisták számát – írja a The Local.

 

Fotó: Azamara Club Cruises

 

Drágítanak és korlátoznak

 

A turistaáradat más olasz településeken is gondokat okoz, és ellenszenvet vált ki a helyi lakosságból. Rómában például azon gondolkozik a városvezetés, hogy egy no-go zónát jelöl ki a Colosseum köré az utóbbi időben megszaporodott rongálások miatt. A Ligur-tenger partján található Cinque Terre falvai is korlátozni akarják a festői szépségű vidékre belépők számát.

 

Fotó: cinqueterre.a-turist.com

 

Európában Izlandról érkeztek hírek legutóbb arról, hogy korlátozni akarják a beutazók számát. Ezt főként az idegenforgalmi adó emelésével és adminisztratív lépésekkel igyekeznek elérni. Az adóemelés a népszerű angol üdülőhely, Bath esetében is szóba került, ahogy a Baleár-szigetek kormánya is ehhez folyamodott.

 

Hangyaként lepik el a romokat

 

Nemcsak Európában, a világon máshol is gondot okozhat, ha egy hely túlzottan népszerűvé válik a turisták körében. A kambodzsai Angkor, a khmer birodalom egykori fővárosa például ilyen. Nemrég közel a duplájára emelték a belépők árát, és korlátozták a naplementét onnan megtekintő turisták számát.

 

Még durvább a helyzet a Machu Picchunál, a világ egyik leglátványosabb romvárosánál. A perui kormány már évek óta igyekszik mérsékelni a turistaáradatot, de nem igazán sikerült. Ezért most még komolyabb szigorításokat terveznek, és többek között százfős csoportok ütemes indításával igyekeznek biztosítani a látogatók szabályozott áramlását.

 

Fotó: Kondor Path Tours

 

A turizmus a helyi lakosoknak egyszerre áldás és átok: egyrészt munkalehetőséget, megélhetést biztosít, másrészt viszont rombolja a természeti környezetet és az épített műemlékeket, valamint a mindennapi életminőséget. A tömegturizmus azonban az utazók örömét is tönkreteheti, hiszen egyre több helyre tehetik ki a „Megtelt” táblát, a felkapott helyek meglátogatásáért pedig egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: travelandleisure.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!