Nyitókép: promotions.hu

 

A hibát kihasználva a kiberbűnözők még a tartózkodási helyünk adataihoz is hozzáférhetnek – számol be róla a HVG.

 

Amikor az okostelefonok biztonságáról beszélünk, előbb jut eszünkbe, hogy a kamerán keresztül kémkedhetnek utánunk, mint az, hogy a SIM-kártya segítségével piszkáljanak bele a mobilba. Pedig ez is egy lehetőség, és a jelek szerint egyre többféle módon próbálnak élni vele a kiberbűnözők.

 

A veszélyre a Ginno Security Lab munkatársai bukkantak rá.  A vírus egy megfelelően megformázott SMS-en keresztül fejti ki hatását azoknál a kártyáknál, melyeknél a telekommunikációs cégek nem engedélyezték a speciális biztonsági beállításokat. Ha sikerült a támadás, a kiberbűnözők képesek szöveges üzenetet küldeni, hívásokat indítani, a böngészőt egy megadott webhelyre irányítani vagy épp szöveget megjeleníteni, illetve a tartózkodási helyünk adatait is elküldhetik az előre megadott helyre.

 hirdetes_810x300  

 

Hogy hány mobiltulajdonos van veszélyben, nem lehet tudni: a Ginno szerint több százmillió, az SRLabs nevű kiberbiztonsági cég elemzői szerint nagyságrendileg kevesebbről A ZDNet által közreadott jelentésből kiderül, hogy a 800 tesztelt SIM-kártyának csak 10,7 százalékánál volt előre telepítve a mobil böngésző, és ezeknek csupán 3,5 százaléka volt potenciálisan sebezhető.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: SIM-kártya

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.