Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Egy autóban hagyott gyerek ötször gyorsabban hevülhet túl, mint egy felnőtt. A rendőrség felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a nagy forróságban gyermeket vagy állatot egy pillanatra se hagyjanak a parkoló autóban. Ez ugyanis súlyos egészségügyi problémákat, de akár halált is okozhat számukra.

 

A túlhevült gyermek az autóban fokozatosan legyengül, amihez fejfájás és hányás is párosul. A bőr eleinte kipirosodik, majd elsápad. „Egy idő után görcsök jelentkeznek, majd eszméletlenség, végül leáll a vérkeringés, légzés, és beáll a halál“ – közölte a rendőrség.

 

Ezért arra kérik az embereket, ha autóba zárva gyermeket vagy állatot fedeznek fel, azonnal forduljanak a városi rendőrséghez a 159-es telefonszámon. Amennyiben a helyzet kritikusnak tűnik, a rendőrség szerint nem kell habozni, azonnal be kell törni az ablakot és ki kell menteni a gyermeket.

 hirdetes_810x300  

 

„Abban az esetben, ha a gyermek eszméleténél van és sír, árnyékba kell vinni és le kell hűteni. Ha a gyermek eszméletlen, de lélegzik, akkor stabil helyzetbe kell tenni, és úgy kell billenteni a fejét, hogy semmi ne akadályozza a légzését“

 

– mutatták rá a rendőrök.

 

Amennyiben a gyermek nem lélegzik, le kell tenni a földre, meg kell dönteni a fejét, és ötször lélegeztetni kell szájon és orron keresztül. Ezután két ujjal meg kell nyomni a mellkasát percenként 100-szor. 15 nyomás után hátra kell dönteni a fejét, kétszer lélegeztetni, majd a mentők megérkezéséig ugyanezt kell ismételni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.