Nyitókép: sita

 

Emmanuel Macron francia államfő háromnapos látogatásra utazott Pekingbe. Hangsúlyozta, hogy a Kínával való párbeszéd kulcsfontosságú, nem engedhetik meg, hogy csak Oroszországgal folytasson dialógust.

 

Kína az Oroszországgal való közeli kapcsolata miatt fontos szerepet játszhat a békéhez vezető út keresésében Ukrajnában – közölte Emmanuel Macron, mielőtt Pekingbe indult.

 

Az ukrajnai háború, mely már több mint egy éve tart, lesz az egyik fő tárgyalási témája Macronnak és Hszi Csin-ping kínai elnöknek. A háromoldalú találkozón egyébként Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz.

 

 hirdetes_810x300  

A kínai elnök márciusban háromnapos állami látogatáson vett részt Moszkvában, és Peking az utóbbi hetekben már bemutatta béketervét is. A Nyugat azonban Kína és Moszkva szoros kapcsolatára hivatkozva szkeptikusan áll a kínai javaslathoz, valójában inkább az USA nem szeretné, ha pont Kína oldaná meg a konfliktust.

 

Macron szerdán hangsúlyozta, hogy a Kínával való párbeszéd kulcsfontosságú:

 

„Nem engedhetjük meg, hogy kizárólag Oroszország folytasson párbeszédet Kínával”

 

közölte a francia elnök, aki azt is elmondta, hogy bár egyre több szó esik a Kelet és Nyugat közti feszültségről, nincs ok arra, hogy ragaszkodjunk „két antagonisztikus blokk logikájához”.

 

Macron azt reméli, hogy a tárgyalások során sikerül Kínát eltérítenie az ukrajnai orosz agresszió támogatásától, egyúttal javítani tud Franciaország és Kína kereskedelmi kapcsolatain.

 

A francia elnöki hivatal közlése szerint a Hszi Csin-pinggel való tárgyalások során Macron igyekezni fog kemény álláspontot megfogalmazni Ukrajna kapcsán és „más utat” kínálni, mint a közvetlen konfrontatív hangnem, amely gyakran hangzik fel Washingtonból.

 

Még pekingi indulása előtt Macron telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel. A közlések szerint mindketten egyetértettek abban, hogy meg kell győzni Kínát, hogy segítsen az ukrajnai háború mielőbbi befejezésének elérésében és a régió hosszú távú békéjének megteremtésében.

 

Macron szerdán a kínai francia közösséggel találkozik, miközben a tárgyalások fő része csütörtökre van tervezve.

 

spravy.rtvs.sk, teraz.sk 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!