Sorra megtartották az MKP járási szervei tisztújító, kongresszus előtti konferenciáikat. Végigolvasva a beszámolók többségét, kitűnik, hogy a konferenciák küldöttei többet foglalkoztak személyi jellegű kérdésekkel, mint a párt megújuló arculatának kialakításával.

 

Legalábbis erről szólnak a beszámolók, ezt tartják fontosnak, kiemelendőnek: a személyi változásokat a járási szervek vezetőségeiben, illetve a konferencia küldötteinek határozatban elfogadott javaslatait az országos elnök személyére valamint az OT elnökére vonatkozóan.

 

Várják az irányvonalat

 

 hirdetes_810x300  

Kevesebb javaslat érkezett a járásokból az új politikai arculat kialakítására! Tisztában vagyunk azzal, hogy tisztújító és nem programalkotó kongresszusra készül a párt, ennek ellenére sokan várják türelmetlenül a kongresszustól a párt megújulásának irányvonalát.

 

Ezen az oldalakon megjelent írásban fogalmazódott meg az a gondolat, hogy félő, hogy „az arcváltás arculatváltás nélkül csupán arculcsapást eredményezhet az MKP-ban!” (Arcváltás vagy arculatváltás is az MKP-ban?)

 

A járási konferenciák történései még megalapozottabbá tették a cikkben megfogalmazottakat. Semmi új a nap alatt, nem látni az elszántságot a változás irányába!

 

Két alternatíva áll a Magyar Közösség Pártja előtt!

 

1. Sokan rásütik a pártra az etnikai bélyeget, és nem alaptalanul, de az sem biztos, hogy ez teljesen kivetni való! Viszont ha ez így van, vagy lesz a jövőben is, akár kinyilatkoztatva, akár nem, ki kell használni és szélesíteni az ebben rejlő lehetőséget: programba kell ágyazni az intenzív kapcsolat kialakításának szándékát a többi szlovákiai etnikummal, és szorosabbá kell fűzni az együttműködést azokkal a pártokkal, melyeknek van kisebbségi programjuk is. Ez pedig egyelőre a Most-Híd!

 

2. Ha csak simán jobboldali pártként kívánja determinálni magát az MKP, és feledtetni szándékozik az etnikai beskatulyázást , akkor elsősorban a számottevő szlovákiai jobboldali pártokkal – SAS és OĽANO-NOVA érdemes megfontolni a nyitás és szorosabb együttműködés lehetőségét. A Most-Híd a Smerrel való közös kormányzással teljesen eltüntette magát a jobboldalról. Valószínű, hogy váratlan pálfordulása miatt a jobboldali pártok nem szándékoznak a jövőben együttműködni vegyespártunkkal.

 

A Most-Híd eltűnt jobbról

 

Hogy változnak az idők! Nemrég még a Most-Híd mondta magáról – például a köztársasági elnöki választások előtt -, hogy a jobboldali Kék koalíció tagjaként a legközvetlenebb szövetségeseinek a KDH-t és az SDKU-t tekintik! Hova tűnt mára már ez a két szövetséges? Ugyanúgy eltűnt, mint a Most-Híd a jobboldalról!

 

Viszont az MKP, ha a jövőben komolyan gondolja a parlamenti párti jelenlétet, egyszerre nem tarthat két vasat a tűzben: vagy etnikai pártként a Most-Híddal szövetkezik, és igyekszik minél több magyart bejuttatni a szlovák parlamentbe, vagy kidomborítja jobboldali jellegét, és teljesen hátat fordít a jobboldalon kegyvesztett vegyespártnak!

 

Milyen legyen és ne legyen az MKP

 

Milyen árnyalatokkal gazdagodhat még az MKP arculata?

 

(Mert a logó és névváltoztatás semmit se oldott meg a közelmúltban ezen a területen, csak formai arculatváltást eredményezett).

 

Ne legyen annyira konzervatív, hogy ne tudjon haladni a korral! Ne legyen annyira liberális, hogy háttérbe szoruljon a nemzeti elkötelezettség! Legyen egészségesen konfrontatív és egészségesen kompromisszumokra képes!

 

Legyen együttműködő és igyekezze összefogásra motiválni a felvidéki magyarságot! Amennyiben az összefogásban nem neki jut a vezérszerep, ezt tudja időben felismerni és kezelni. Olyan programot kell meghirdetni, becsülettel, tisztességgel végigcsinálni, ami nagy alázattal a felvidéki magyarságot szolgálja!

 

Tiszta lapot félmegoldások helyett

 

Mindehhez természetesen lényeges a pártvezető személye!

 

Tiszta lapot akarnak a választók az eddigi félmegoldások helyett! Tiszteletet érdemlő Őry Péter eddigi politikai pályafutása, gazdasági emberként már az Együttélésben is ott volt a vezetők holdudvarában, az elmúlt időszakban is országos elnökségi tag volt. Félő, hogy az ő személyéről a pártelnöki tisztségben az lenne a választók véleménye, hogy megint csak olyan félmegoldás, belső csere, mint amilyen a Csáky-Berényi vezércsere volt annak idején.

 

A jelenlegi helyzetben egy új, a csúcsvezetésben eddig még nem „elhasználódott”, köztiszteletben álló ember kell a párt élére, hogy helyreálljon a választók bizalma, és kezdetét vegye az arcváltással az arculatváltás folyamata is!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!