Király utca és környéke – a legkirályabb bulinegyed Budapesten! Romkocsma romkocsma hátán, de vannak itt szép számmal hagyományos sörözők, kávézók is, amelyek persze nem elsősorban a kávékülönlegességek felszolgálásáról ismert helyek. Külföldi, főleg nyugatról érkezett fiatalok kedvenc szórakozó-negyede, a hétvégi, ideruccanós turizmus célpontja, komoly idegenforgalmi és vendéglátó-forgalmi bevétel forráshelye.

 

A romkocsma „intézmény”  párját ritkító, egyedülálló budapesti látványosság a maga megkopott és kikopott, bármilyen stílusú, inkább stílustalan bútorzatával, retro hangulatával! Amiket otthonunkból általában kidobunk a lomtalanítások alkalmával, azokat a romkocsma tulajdonosok által felbérelt őrző-vigyázók összegyűjtenek, és átadnak, leadnak a megbízóknak. Szinte hihetetlen a beszerzők gyors megjelenése az önkormányzatok honlapjáról feltérképezett lomtalanítandó utcákban.

 

Aztán a helyszínen letáboroznak, éjjel-nappal őrzik a kiszemelt zsákmányt. Annyi kidobott bútordarabra nincs szükségük, kereskednek vele. A romkocsmákban pedig jól jönnek a különböző színű és méretű, sántító asztalok mellé a rozoga karosszékek, támlás székek vagy támla nélküliek. A lényeg az, hogy véletlenül se legyen egy ütött-kopott asztal mellett négy egyforma ülőalkalmatosság. Egykoron szebb napokat megélt hiányos huzatú kanapék és  heverők is gazdagítják az ülőhelyek kínálatát, esetleg kerti padok, szú marta fotelek.

 

 

Minden ósdi, csak az árak haladnak a korral!

 

A brit sörpárti fiatalnak ez nem számít, a fotelban kényelmesen fészkelődik a szúk között, szunyálni is lehet benne a sokadik korsó után! A nyugati fiataloknak a romkocsmák világa a szocializmus nyomorába rekedt ország benyomását keltheti, olyan katasztrófaturizmus hangulatot áraszt, ezért lehet vonzó. Imitt-amott falakra függesztett Marx és Engels képekkel, Lenin szobrokkal erősítik ezt a közérzetet.

 

A romkocsma egyébként hatalmas vállalkozói ötlet! A Király utca környékén különösen a nyári hétvégeken zajlik az élet, forrósodik a hangulat is. A lakóházak ablakai ilyenkor tárva-nyitva vannak, beszűrődik a zenebona, mulatozó zsivaj nyugtalanítja a kényszerből ebben a negyedben állandó lakhellyel rendelkezők életét! Szinte megmagyarázhatatlan, hogy a korlátozott nyitva tartásért kiírt helyi önkormányzati népszavazás a közelmúltban miért volt érvénytelen!?

 

De semmi sem számít, az az egy fontos, hogy dől a zsé meg a pia a Király utcában és környékén!

 

Egy Király utca 9. alatti felirat, Luzsicza Lajos Árpád FB-os bejegyzése

 

 

Érdekes, hogy a szűkebb értelemben vett budapesti belvároson kívül máshol a romkocsmák nem olyan népszerűek. Már a külvárosi részekben sem, vidéken se, Felvidéken se, hiába próbálkoztak hasonlókat megnyitni. A retro filing más helyeken nem igazán jön át, inkább a lepukkadtság állapotának érzése.

 

A cikkírónak nosztalgiára hajlamos, „retro kora” ellenére barátságosabbnak tűnt a közelmúlt valamelyik nyarának másik budapesti attrakciója, a nyári piknikezés a lezárt Szabadság hídon (Szabi híd), amikor plédeken heverésző, beszélgető fiatalok vettek birtokukba a kis Szabit.
Bár ez sem volt veszélytelen a mámorban!

 

Miénk itt a híd

 

Állítólag idén nyáron is lesz ilyen, ugyanott!

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!