Nyitókép forrása: Gyimesi György hivatalos facebookoldala

 

Van egy aggodalmat keltő forgatókönyv, ami a párton belüli liberális-konzervatív megosztottság miatt alapvetően bele van kódolva a Szövetségbe. Bizonyos körülmények között fennáll a veszélye, hogy ha a Szövetség be is jut a parlamentbe, a magyar, nemzeti és konzervatív jövőre szavazó választók hátán mandátumot szerző liberális szárny fogja magát, és nemes egyszerűséggel más pártokhoz igazol át. Erre a szlovák politikában számos példa van. Ott volt a Sieť, amelynek képviselőit a Most-Híd szívta fel 2016-ban. Ott volt a Za ľudí esete, amelyet az SaS gyakorlatilag kivégzett 2021-ben, és ott van maga az OĽANO, amelyet az atlantisták és a sajtó szedett darabokra, és amelynek következtében a választásokat anno megnyerő kormánypárt 16 mandátumot és 6 miniszteri széket veszített. A Magyar Fórummal tervezett liberális puccskísérlet azonban a két kisebbik platformnak nem jött össze, amivel a Szövetség konzervatív szárnya egyértelműen stabilabb lett. És erősebb.

 

Király Zsolt főszerkesztő szerdai véleménycikkében rámutat arra, hogy a Most-Híd platform és az Összefogás platform esetleges tiltakozása Gyimesi György érkezésével kapcsolatban nem oszt, nem szoroz. A hisztériázók távozása ugyanis csak a Szövetség választási potenciálját növeli, ráadásul teret enged annak a tisztulásnak, amelyre nagyon sokan nagyon régóta várnak.

 

Bár a Most-Híd és az Összefogás platformok látványos igyekezete az MKP platform gyengítésére irritáló és nagy figyelmet kap, valójában mozgásterük igencsak korlátozott. Dobbantani már most is lehet, kérdés azonban, hogy kapnának-e számukra elfogadható ajánlatot.

 

 hirdetes_810x300  

A Demokrati reális és logikus lehetőségként merülhetne fel. Láttuk, hogyan pózol Rigó Konrád, a Most-Híd platform elnöke Rastislav Káčerrel, és nem titok, hogy a Most-Híd apraja-nagyja osztja az atlantisták álláspontját lényegében minden releváns kérdésben. Különösen a háború és a magyar kormány elleni boszorkányüldözés tekintetében.

 

A probléma az, hogy milyen helyet kapnának a választási listán, vagy milyen választások utáni pozícióra lenne kilátásuk. Ne feledjük, Rigó kulturális államtitkár, Sólymos környezetvédelmi miniszter volt.

 

Ugyanakkor van itt egy logikai csavar, ami felülírja a reményeiket. A liberális-atlantista pártoknak hasznosabbak most a Szövetséget gyengítő, és azt ideológiailag felhígító tényezőként, mint kollégákként, akiknek helyet kell adni a választási listán.

 

A végkifejlet egyértelmű…

A cikk tovább folytatódik – Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy végigolvashasd!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.