Nyitókép: Körkép.sk

 

A legutóbbi parlamenti választások után tette közzé közösségi oldalán talán a legnépszerűbb felvidéki magyar politikus, hogy vége az önálló etnikai politizálásnak a Felvidéken. Értsd, és húzzuk alá jó vastagon többször is, hogy nem az etnikai politizálás maga fejeződik be, hanem annak országos szinten ÖNÁLLÓ keretek között való művelése.

 

Gyimesi Györgynek nagy valószínűséggel igaza volt, még ha az etnikai politizálásból élők ezt hivatalosan nem szeretnék egyelőre nyíltan beismerni. Elvégre rengeteg pénz érkezik Budapestről etnikai politizálásra és a hátország biztosítására (helyesen). Így mégis, hogy nézne ki, ha maga a felvidéki magyar politika ismerné be azt, amit zárt ajtók mögött már tényként kezelnek: történetesen, hogy önállóan, országos szinten immár képtelenek az érdekképviseletre.

 

Június 8-án így az EP-választások eredményétől függetlenül valószínűleg utolsó alkalommal mérettetik meg önállóan, saját listával a felvidéki magyar képviselet.

 hirdetes_810x300  

 

Június 9-ével pedig egy teljesen új időszámítás kezdődik Szlovákiában. Egy sokszereplős átszervezősdi kezdődik, melyben politikai pártok egész sora érintett. Beleértve a magyart is.

 

Vegyük csak sorjában

 

Ellenzéki oldalon talán csak a Progresszív Szlovákia lehet biztos abban, hogy túléli a következő parlamenti választást. Az összes többi szereplő kieshet a parlamentből.

 

Igor Matovič pártja teljes izolációban, az ellenzék ellenzékeként működik. Koalíciós potenciálja nulla, és ha legközelebb is koalíciós listát (7 százalékos küszöb) indít, nagy eséllyel nem lépi át a parlamenti küszöböt.

 

A KDH-t illetően ha csak az elmúlt negyedévet (három hónapot) nézzük, tökéletesen olvashatatlanná (értsd, bármire hajlandóvá) vált. Konzervatív, keresztény pártként beállt a liberális, progresszív Ivan Korčok államfő mögé, és csúnyán elbukott. Azóta el is kezdődött a felszalámizása, még ha ezt a KDH-ban egyelőre nem vették észre. Gyimesi magyar, Fico a kormányoldal részéről kóstolgatja (és fordítja el az igényesebb, gondolkodó választóit), miközben saját döntései is egyre súlyosabban diszkreditálják Majerskýékat. Csak néhány példa: megszavazták az SNS ún. medvetörvényét és Ficóék 13. nyugdíját is, tökéletesen olvashatatlanná téve magukat még saját udvari médiájuk előtt is. Azaz, a KDH olyan párt, aki reggel liberális, délben kormányoldali, este jobboldali ellenzéki. Csak idő kérdése, mikor esik ki újra a parlamentből.

 

Nem rózsás a helyzet

 

Az SaS sorsa a legnyilvánvalóbb. Maga a pártelnök és fegyverhordozója, Cigániková is már Brüsszelbe menekül(ne), a párt irányítását pedig átadták a politikai analfabéta fodrásznak, Gröhlingnek. Kolíková alelnök már alig várja Korčok új pártját, hogy vele tarthasson. Az SaS így rövid időn belül teljesen kiürül.

 

De kormányoldalon sem sokkal rózsásabb a helyzet. Az SNS van talán az összes parlamenti párt közül veszélyben. Andrej Danko pártelnök ürességétől csak pozíció iránti éhsége nagyobb. Aki ha nem lesz házelnök Pellegrini helyett (várhatóan nem lesz!), elszabadult hajóágyúként verheti szét a koalíciót. Főleg úgy, hogy lényegében az összes kulcsszereplő (Taraba, Huliak, Šimovičová) még csak nem is tagja a pártnak, és a valódi hatalmat (gondoljunk róla bármit is) az egyik legtehetségesebb újkori politikus, Taraba gyakorolja.

 

A Smernek is főhet a feje

 

Maradt a Hlas és a Smer. Utóbbi elnöke nem véletlenül volt ideges Pellegrini államfővé választásának éjszakáján. Jól látta ugyanis a jövőt, azaz, hogy hiába nyeri meg akár a következő választást, koalíciós partnerekre lesz szükséges. A Hlas pedig Pellegrinivel az elnöki palotában egyre feleslegesebbé válik (Smer2). Feltéve, ha nem tud megújulni, és új, tehetséges politikusokat igazolni.

 

Itt tart tehát a szlovák belpolitika 2024 első felében, röviddel az államfőválasztás után, és alig pár héttel az EP-választások előtt.

 

Előre szólunk a Magyar Szövetségnek, hogy jó lesz előkészíteni a B-, illetve C-terveket. Június 8-a után ugyanis függetlenül attól, hogy EP-képviselő lesz-e Berényi József vagy sem, véget ér az utolsó álom.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.