A Munka-, Szociális és Családügyi Hivatalok összesített adatai alapján idén novemberben 40 ezerrel volt kevesebb a regisztrált munkanélküliek száma, mint egy éve ugyanebben az időszakban.

 

A minisztérium honlapján közzétett információk szerint több ezer, 29 évesnél fiatalab tartós munkanélküli illetve 50 év feletti személy jutott munkához. Csökkent az abszolvensek száma is,a közlemény szerint pedig az elmúlt évben 27 ezer fővel csökkent azok száma, akik egy évnél hosszabb ideig nem találtak munkát.

 

A szakminisztérium előrevetítette, hogy hat különböző nemzeti projektet készítenek elő az emberi erőforrás-fejlesztés területén, amelyekre 280 millió eurót különítenek el, s amelyektől azt várják, hogy további 90 ezer munkanélküli juthat álláshoz.

 hirdetes_300x300  

 

Nem egyértelmű, kinek az érdeme

 

A közzétett nyilatkozat viszont nem említi meg, hogy a Statisztikai Hivatal adatai szerint Szlovákiában a több mint egy éve munkanélküliek száma 198 ezer fő, és hogy részarányuk az összes állástalanból szinte nem változott. Arra sem tér ki, hogy a munkához jutottak közül hányan helyezkedtek el külföldön, vagy hogy hány munkanélkülit vettek ki a nyilvántartásból amiatt, mert nem jelent meg a megadott időben a munkahivatalban.

 

graf_nezamestnt
Forrás: Szlovák Statisztikai Hivatala, statistics.sk

 

A közlemény kitér a kormány erőfeszítéseire  is a munkanélküliség visszaszorításának területén. Ez azonban könnyen megtévesztő lehet, mivel a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium alapvetően a munkanélküliek regisztrált számát látja, így nincs adat arról, hányan kerültek valóban alkalmazásba, és hogy ehhez mennyiben járultak hozzá a kormány intézkedései.

 

Employment.gov.sk, Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!