Nyitókép forrása: A Magyar Szövetség hivatalos facebook-oldala

 

A felvidéki magyar politika egy valamiben tényleg világszínvonalú teljesítményt nyújt: a semmitmondásban. Évek óta tart a dilemma, hogyan lehetne úgy szavazatokat gyűjteni, hogy véletlenül se kelljen elköteleznie magát egy adott vonal mellett – főleg ne a magyar választók többsége által elvárt nemzeti vonal mellett, amely ma már az antiglobalista és háborúellenes értékekkel is kibővült. Az alábbiakban Orosz Örs kommentjét vesszük alapul. Nem azért, mert Orosz lenemzetárulózta a Körkép nemzeti-konzervatív szerkesztőségét, hanem mert egyszerűen kiváló példa a fentiekre.

 

Kezdjük talán ott, hogy a felvidéki magyar választók többsége nemzeti-konzervatív beállítottságú. Mivel háború dúl a szomszédban, nem csak a helyi és regionális problémák foglalkoztatják, hanem a háború és a brüsszeli gazdasági és ideológiai ámokfutás káros következményei.

 

Ennek ellenére a magyar politika nem akar ezen a téren érdemben állást foglalni. Mert az a ma már egyetlen magyar pártban belső feszültségeket szülne, mert az sértheti egyes politikusok egyéni érdekeit, ami alatt a komoly forrásokkal kecsegtető liberális kapcsolati tőkét kell érteni.

 

 hirdetes_810x300  

Orosz Örs példája azért beszédes, mert nyilatkozatai és Facebook-oldala a Magyar Szövetség összes politikusa közül a legpolitikamentesebb. Az aktuális bel- és külpolitikai kérdésekről nem mond semmit. Értékeket, emlékműveket ment, beruházásokat jelent be, turisztikai látványosságokra, felvidéki örökségekre hívja fel a figyelmet.

 

Súlyos visszaélések a Komáromi Napok szervezésével megbízott cég kiválasztása körül? Orosz Örs és emberei megint ügyködtek?

 

De nem tudjuk meg belőle, hogy mi a véleménye a háborúról, Ukrajna felfegyverzéséről, a kormány ténykedéséről, az LMBTQ-propagandáról, a közmédia reformjáról, a nyugdíjrendszerről, a tervezett megszorításokról.

 

A tapasztalat pedig ilyenkor azt mondatja velünk, hogy rendkívül gyanús, ha egy adott politikus politikai cselekvést mímelve sokat mozog, a maga nemében jó kampányt folytat, hogy elnyerje a választók kegyét, de közben semmilyen, tényleg semmilyen garanciát nem ad arra vonatkozóan, hogy mit fog képviselni az általa megszerezni kívánt pozícióban, amihez tőlünk, választóktól kér mandátumot.

 

Szőke nő: Kimondom a komáromiak helyett

 

Orosz öt nappal ezelőtt tette közzé 12 pontját az EP-választásokról. Ezt vesszük most górcső alá.

 

  1. A tét az, hogy visszaszerezzük a magyar képviseletet az Európai Parlamentben – mert az elmúlt öt év megmutatta, hogy ha nem vagyunk ott, akkor nem fog értünk senki szót emelni.Ez az első pont, nyilván nem véletlenül került az élre. A gond az, hogy a narratíva ezek szerint nem változott sokat a MSZ háza táján, a szöveg ugyanis egyet jelent azzal, hogy „be akarunk jutni, mert ott kell lennünk”. Most nézzük meg, hogy kiderül-e, Orosz mit akar az EP-ben képviselni. 
  2. Azért indulok az EP-választáson, mert az európai mandátum egy eszköz arra, hogy a szlovákiai magyar érdekképviseletet végre talpra állítsuk.Ez még mindig a „be akarunk jutni” narratíva átfogalmazva. 
  3. Látjuk, hogy a magyarok választási kedve választásról választásra csökken. A köztársasági-elnökválasztás második fordulójában a szlovákiai magyarok 70 százaléka nem vett részt, mert az a kínálat ami volt, nem szólította meg őket. Azért indulok, hogy alternatívája legyek az eddigi sikertelenségnek. – És még mindig csak be akar jutni, de még mindig nem tudjuk, számunkra milyen előnyöket biztosítana.
  4. Keresztül-kasul bejártam Dél-Szlovákiát, olyan helyeken dolgozom, amelyeket a szlovák politikusok csak térképről ismernek. Tudom, hogy milyen problémák nyomasztják a régióinkat, ezért a megosztó ideológiai viták helyett az építő munka oldalán állok.Magyarra lefordítva, dolgozni akar, az EP-ben, vagyis be akar jutni. Nézzük, jutunk-e ennél előrébb. 
  5. Az Európai Parlament már régen nem az a politikai elfekvő, ahova az elhasznált politikusokat küldik. Húsz éve ez talán igaz volt, de ma nem 2004-ben, hanem 2024-ben vagyunk. – Vagyis Orosz előnyösebbnek tartja, hogy ő jusson be a listáról, és ne valaki más. Tekintettel az EP-fizetések nagyságára, nem csodálkozunk, de még mindig nem kaptunk választ a kérdésünkre. 
  6. A következő európai költségvetés elfogadása még az idén elindul, ezért kulcsfontosságú, hogy ott legyünk a folyamatban és a déli régiók is megkapják, ami nekik jár. – Ez még mindig mellébeszélés, az EP-ből a szlovákiai pénzek elosztását aligha lehet érdemben befolyásolni, ott másfajta feladatok várnának egy képviselőre. A hatodik pontnál tartunk, és még mindig semmit sem tudunk Orosz agendájáról. 
  7. Arra vállalkozom, hogy kivigyem az itt élők hangját és dolgozzak azért, hogy megmaradjon az EU legnagyobb vívmánya, a belső szabad határátkelés. – Rendben, ez már valamivel konkrétabb. Fenn akarja tartani a nyitott uniós belső határokat. Mi azért hozzátesszük, hogy legutóbb a migránsok beáramlása miatt került veszélybe ez a „vívmány”, azt viszont továbbra sem tudjuk, mi Orosz véleménye az EU „migránscsalogató” migrációs paktumáról. 
  8. És dolgozzak azért is, hogy a környezetvédelem komolyabban legyen véve, és hogy ami most a csallóközi ivóvízkészlettel történik és ami a Sajóval történt, még egyszer ne történhessen meg. – Legyünk korrektek, ebben van ráció, és az EP-ben ezért tényleg lehet dolgozni. Tehát nyolc pontot kellett várnunk arra, hogy kapjunk egyetlen olyan vállalást Orosztól, ami úgy-ahogy kézzelfogható. 
  9. Az EP-választás nem arról szól, hogy mit gondolunk Robert Fico kormányáról. Már most látszik, hogy a kormány és az ellenzéki pártok egymással vannak elfoglalva, a magyarlakta régióknak pedig megintcsak nem ajánlanak semmit. – Újabb visszaesés a narratívában. Valamiért fontosnak tartotta, hogy elhatárolódjon mindenkitől – a kérdés, hogy akkor kikkel akar együttműködni a szlovák képviselők közül kint Brüsszelben. De egyébként logikus: Orosz tüntetett a Fico-kormány ellen az év elején, és ellenzéki pártnak akarta beállítani az MSZ-t, viszont az MSZ kvázi besorakozott (Orosszal együtt) a kormánypártokhoz az államfőválasztáson, így az ellentmondás elég kínos. Ezt akarta feloldani. 
  10. Az uniós tagság sok lehetőséget hozott és amikor bírálatot mondunk az Unióról azt épp azért tesszük, hogy azt a polgárok számára jobbá tegyük – Kiváló, gratulálunk, egyet is értünk. Csak épp egyetlen egy bírálatot sem hallhattunk Orosztól az elmúlt években az EU-val kapcsolatban, ahogy azt sem tudjuk, mit tenne jobbá az EU-n belül a határok szabad átjárásának megőrzésén kívül. Ivan Korčok juthat eszünkbe, aki szintén így kerüli ki, hogy bírálnia kelljen nyugati partnereit: nem arról van szó, hogy nem szabad bírálni az EU-t, de sokkal fontosabb azt hangsúlyozni, hogy az EU-hoz és a Nyugathoz tartozunk. De Korčok sem mondott soha, egyetlenegy kritikát sem az EU-ról. 
  11. Most minden esély megvan arra, hogy visszaszerezzük a szlovákiai magyar képviseletet az Európai Parlamentben. Öt évvel ezelőtt ehhez alig 396 (!) szavazat hiányzott úgy, hogy nem volt magyar egység. Akkor a Hídra 25 ezer szavazat ment el, az MKDSZ-re 2 ezer. Most nincs konkurens magyar párt. – Visszatértünk az 1-6. pontokhoz, miszerint a jelölt úr be akar jutni az EP-be. 
  12. Idén nagyon magas országos részvétel várható, ezért mondjuk el mindenkinek, hogy soha ennyire nem számított még minden egyes szavazat, mint június 8-án számítani fog! – És végül megint: minél többen menjünk el szavazni, mert az MSZ jelöltjei nagyon be akarnak jutni, és az országos részvétel növekedésével az esélyeik csökkennek, ha csak nem mozgósítanak meglepően intenzíven. 

 

Íme, tehát Orosz Örs EP-képviselő jelölt 12 pontja, ami valójában csak – erős jóindulattal –  három pont: bejutni, védeni a felvidéki vízkészleteket és védeni az uniós belső határok szabad átjárhatóságát. 

 

Minden más körítés, cselekvésnek álcázott mozgás. Mint amikor egy filmben az önmagában unalmas párbeszédet úgy teszi ütőssé a rendező, hogy a szereplők igen határozott léptekkel haladnak egy folyosón – cselekmény nincs, de a mozgás miatt az az érzésünk, hogy történik valami.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.