A hazai politikusok idén is megemlékeznek az 1989-es bársonyos forradalomól. Andrej Kiska államfő a német elnökkel, Frank-Walter Steinmeierrel emlékezik a kommunizmus áldozataira, de hasonló programja lesz Andrej Dankónak, a parlament elnökének is.

 

Az ellenzék november 17-én a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés térre készül, míg a Most-Híd képviselői már csütörtökön ellátogattak Ján Langoš mellszobrához, pénteken pedig a kassai tudományos könyvtárhoz mennek. Robert Fico kormányfő az államünnepen az Európai Unió svédországi szociális csúcstalálkozóján vesz részt, ahol az európai politikusok az uniós szociális jogokról és munkafeltételekről beszélgetnek majd.

 

Az ellenzéki politikusok az SZNF téren a résztvevőkkel együtt a szlovákiai szabadság kezdetére emlékeznek vissza. „A rendezvény célja, hogy megemlékezzünk arról: a szabadságért vívott harc sosem ér véget” – írja az OĽaNO. Míg a KDH szintén részvételét jelezte a megemlékezésen, addig az SaS az Eštebák című film vetítésével emlékezik meg a novemberi eseményekről. Az SaS kiemelte, hogy a szabadságért és demokráciáért vívott harc napját az egyik legfontosabb állami ünnepnek tartja Szlovákiában. A Magyar Közösség Pártja szintén megemlékezik  a ´89-es eseményekről.

 

 hirdetes_300x300  

A Sme rodina (Család vagyunk) mozgalom 1989 novemberére nem egyszeri rendezvényként emlékezik. „Annak hagyatékáról a mindennapi tevékenységünkkel emlékezünk meg, amellyel az egykori elvárásokat teljesítjük” – tette közzé a mozgalom, amely úgy véli, hogy november 17. és az 1989-es év az elvárások időszaka volt. Azok közül azonban szerinte sok nem teljesült.

 

A Sme rodina továbbá kiemelte, hogy 1989 novemberének köszönhetően van jogunk szabadon választani. Arra figyelmeztetett, hogy a politikusok visszaéltek a választópolgárok beléjük helyezett bizalmával – miközben ők az őszinte tetteikben bíztak, manapság becsapják és meglopják őket. „Egyértelmű, hogy vissza kell térni az 1989. november 17-ei elvárásokhoz” – tette hozzá a mozgalom.

 

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: sk.wikipedia.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!