Annak ellenére, hogy a legtöbb autó már rendelkezik a Bluetoothon keresztüli telefonálás lehetőségével („hands free”), az autósok egy jelentős része még mindig kezében tartja a telefont. A legtöbben már nem a fülüknél tartják a mobilt, hanem egyik kezükben a volán mellett/alatt.

 

Ez azonban a rendőrség szerint ugyanúgy elterelheti a figyelmüket a vetetéstől, mint a mobilhasználat más formái.

 

Ezért olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely már azt is mobilhasználatnak minősíti majd, ha valaki kezében tartja a mobiltelefonját. Ezzel a rendőrségnek lehetősége van kivédeni a sofőrök egyébként igencsak elmés magyarázkodásait, illetve megkönnyíti a mobilhasználat bizonyítását.

 

 hirdetes_300x300  

A törvény most is elég egyértelműen fogalmaz: a sofőröknek nem használhatnak telefonos eszközt vezetés közben, kivéve ha azt a hands free rendszeren keresztül teszik, és nem foglalkozhatnak más tevékenységgel, amely nem függ össze a vezetéssel.

 

Tavaly a rendőrség 1300 bírságot szabott ki tiltott mobilhasználat miatt. A szigorítást azzal indokolják, hogy nem szabad alábecsülni a veszélyt, amit a mobilhasználat magában rejt. Egy autó már 80 km/órás sebességnél is 22 métert tesz meg másodpercenként, így egy pillanatnyi figyelemelvonás is végzetes lehet.

 

Sme.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!