Az elmúlt napokban egyedülálló felfedezésre tettek szert a szlovák régészek. Mosócon (Mošovce, Stubnyafürdői járás) az időszámításunk szerinti 1. század első évtizedeiből származó ezüst kelta érméket találtak.

 

Karol Pieta, a Szlovák Tudományos Akadémia nyitrai Régészeti Intézetének munkatársa szerint a lelet egyedisége nemcsak az értékében rejlik, hanem abban is, hogy a felfedezés során maguk a szakemberek is jelen voltak.

 

A mosóci kincs 40 darab ezüst kelta érméből áll, amit nem is olyan régen még az erdő lombos fái takartak el a kíváncsi tekintetek elől. A régészek rendszeresen figyelték a szóban forgó vidéket, ám a kincsekre csak a tarvágás után bukkantak rá.

 

 hirdetes_300x300  

 „Következtetéseink szerint ezeket a kincseket valamilyen kényszer vagy nagy veszély miatt dugták el a földbe. Tudjuk, hogy a Kriszus születése utáni első évtizedekben Szlovákia északi és középső részén megsemmisítették az egész kelta civilizációt. Azoknak a harcoknak a következményeiről van szó, amelyek ezen a vidéken játszódtak le, és amelyek miatt az emberek ezeket az érméket a földbe rejtették“

 

– magyarázta Pieta.

 

A szakemberek számára az érmék értéke egyelőre számmal kifejezhetetlen. Pieta elmondása szerint a legrégebbi olyan érmékről van szó, amiket Szlovákia területén vertek.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!