Aktuálne štatistiky jednoznačne ukazujú, že slovenská ekonomika  je v dobrej kondícií a patrí k najsilnejším v Strednej Európe.

 

Podľa výkazov Štatistického úradu saldo slovenského zahraničného obchodu bolo do októbra 2016 aktívne, vývoz tovaru zo Slovenska v novembri 2016 medziročne stúpol  o 4%.

 

Podobný, pozitívny vývoj zaznamenala slovenská ekonomika aj v prvom štvrťroku 2017

 

 hirdetes_300x300  

Podľa analytika  Ľubomír Koršňáka (UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia) rast ekonomiky v uvedenom období bolo na úrovni okolo 3 %.  Podľa jeho posúdenia ťahúňom ekonomiky bola najmä silnejúca spotreba domácností a rastúci zahraničný, najmä európsky dopyt. Externý dopyt bol pritom rovnomernejšie rozložený medzi odvetvia, ako tomu bolo v minulých rokoch.

 

Podľa výkazov  Štatistického úradu SR hrubý domáci produkt v 1. štvrťroku 2017 vzrástla medziročne o 3,1 %.  Celková zamestnanosť v 1. štvrťroku 2017 v porovnaní s 1. štvrťrokom 2016 vzrástla o 2,1 %, po očistení o sezónne vplyvy o 2,1 %.

 

Správanie obyvateľstva

 

Jednoznačne pozitívne výsledky slovenskej ekonomiky  sa odzrkadľujú aj v správaní obyvateľstva.  Typickými príkladmi spokojnosti ľudí  sú napr. snahy o rozšírenie domácností, zvýšenie rodinného rozpočtu na osobnú spotrebu (napr. autá, technické vybavenie domácnosti, domáce a zahraničné dovolenky), účasť na športových, kultúrno-spoločenských podujatiach, ale aj stávky,  počítačové a stávkové hry, hracie automaty online a pod.

 

Zdroj: webnoviny.sk

Dá sa konštatovať, že dôsledkom klesajúcej miery inflácie ľudia kupujú oveľa viac, ako predtým, a to niekedy aj nad rámec svojich možností. Sú odvážnejší, a dovoľujú si brať aj väčšie pôžičky a úvery, no niektorí jednotlivci vyskúšajú aj výherné automaty, kasína, ako aj rôzne legálne i nelegálne online hry.

 

Pozitívny rozvoj v budúcnosti nemusí byť až tak priaznivý

 

Mnohí z občanov si ale neuvedomujú, že terajší pozitívny stav rozvoja ekonomiky v budúcnosti nemusí byť až taký priaznivý. Typickým príkladom takejto situácie boli aj devízové úvery v Maďarsku,  ktoré  nie až tak dávno vyvolali ekonomickú krízu nielen dotknutých rodín, ale aj na úrovni celkovej ekonomiky štátu, a ktoré napokon musel riešiť striktnými opatreniami vláda.

 

Ekonómovia v súčasnosti hovoria o prehrievaní  našej ekonomiky, o  javu, keď hospodárstvo porastie nad možnosti krajiny.  Slovenské domácnosti majú bežne dva až tri úvery. Slovenská národná banka v súčasnosti, zatiaľ bez podpory vlády má snahu ochladiť ekonomiku, čiže obmedziť poskytovanie úverov. „Bankám zakazuje požičiavať tak ochotne ako doposiaľ.”

 

Vyššie uvedený prípad devízových úverov v Maďarsku potvrdzuje že takáto snaha má svoje  opodstatnenie.

 

Online hry ponúkajú možnosti analýz 

 

Poučiť obyvateľstvo o pravidlách rozvoja ekonomiky, o rizikách podnikania, finančných operácií  nie je až také ľahké. Zdá sa, že celkom účinnou metódou sú práve online hry, ktoré dokážu zábavným spôsobom poučiť obyvateľov aj o  pravidlách rozvoja ekonomiky. „Hry“, cez ktoré ľudia bez skutočných a reálnych rizík dokážu pochopiť  základné pravidla rozvoja hospodárstva, ako aj možné dôsledky  nepremyslených finančných operácií.

 

V tomto smere veľmi zaujímavé a užitočné online hry ponúka na svojej stránke Slovenská národná banka,  určených predovšetkým pre študentov stredných a vysokých škôl.

 

Jedným z nich je hra €conomia – hra o menovej politike, ktorá oboznámi „hráčov“ s úlohou menovej politiky. Hráči si môžu na časovej osi každý mesiac vybrať, ako zmenia úrokovú sadzbu. Ich rozhodnutie má vplyv na infláciu, ktorá následne ovplyvňuje peňažnú zásobu, hospodársky rast a nezamestnanosť.

 

Hra imituje reálny život t.j. vplyvy nepredvídateľných udalostí, ako rôzne krízy, technologické inovácie a pod. Cieľom hráča je udržať infláciu čo najdlhšie obdobie blízko dvom percentám.

 

Ďalšia hra je zameraná na vplyv inflácie a deflácie, na javy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou aj slovenskej ekonomiky.  Obe škodia ekonomike.  Inflácia znižuje hodnotu úspor. Deflácia je výhodná pre veriteľov, a naopak nevýhodná pre dlžníkov.

 

„Online” – súčasť nášho života

 

Slovo „online” čoraz viac prevláda náš každodenný život: online obchody a nákupy, online platby, online rezervovanie lístkov a leteniek, online zoznamovanie a nie poslednom rade aj rôzne online hry tvoria len časť pestrej ponuky online služieb. „Online“ zohráva čoraz väčšiu rolu v živote ľudí, ale aj v ekonomike štátu.

 

Človek je len človekom!  Chce byť  úspešným, šťastným,   bohatým. Čím viac je pozitívne naladený, tým menej rozmýšľa nad možnými dôsledkami svojich, veľakrát nepremyslených investícií, nad rizikami jeho finančných  operácií, predovšetkým pôžičiek a úverov.   Premyslené online hry, zamerané na rôzne oblasti fungovania ekonomiky a hospodárstva dokážu znížiť rizika tak jednotlivcov a rodín, ako aj celej našej ekonomiky.

Körkép.sk (x)

 

Úvodné foto: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!