Megsemmisítették Divald Károly híres magyar fényképész eperjesi síremlékét.

A selmecbányai Divald Károly a magyar fényképészet egyik úttörője volt. Harcolt az 1848-49-es szabadságharcban, melynek leverése után gyógyszerésznek állt: Bártfán nyitott üzletet. Fényképészeti műtermét már Eperjesen hozta létre, majd Bártfafürdőn és Tátrafüreden is nyitott egyet. Utóbbi helyszínhez ráadásul sok szállal kötődik, hiszen ő volt az, aki elsőként rendszeresen fényképezte a magyar tájakat, barlangokat, így a Tátra minden zeg-zugát. Első fotóalbumába szintén az itt készült képeket vette be, ez 1873-ban jelent meg. Később tevékenyen részt vett a Tátra Múzeum anyagának összegyűjtésében.

A Rózsa-menedékház Tarpatakfüreden (Divald károly fényképe)
A Rózsa-menedékház Tarpatakfüreden (Divald károly fényképe)

Divald Eperjesen hunyt el, itt is helyezték örök nyugalomra, később feleségét, Rózát és unokáját, Ilonát szintén ide temették el. A város felügyelete alá tartozó eperjesi temetőben azonban ma mégsem tiszteleghetünk emléke előtt. A családtagok maradványait 2004-ben áthelyezték, és egy idegen nőt temettek a sírba, végül nemrég megsemmisítették a sírt. „A törvény egy dolog, de a tisztesség és valami egészen más itt teljesen hiányzott” – mondta Divald Laurent, a fényképész dédunokája.

A kérdésre, hogy miért tették tönkre a közismert fényképész sírját, Eperjes szóvivője Milan Grejták elmondta, „az, hogy nemzeti kulturális műemlék lett-e megsemmisítve, rendőrségi vizsgálatok tárgyát képezi”. A rendőrség kulturális műemlék megrongálásának vádjával indított vizsgálatot, melyet az Eperjesi Műemlékvédelmi Hivatal vett át. A büntetés összege elérheti a 200 000 eurót is. Eközben a műemlékvédők elkezdték megjelölni minden kulturális emlékművet, annak reményében, hogy a város megtalálja a megoldást a védelmüket illetően.

Az épülő Szabadság-híd Budapesten (Divald Károly fényképe)
Az épülő Szabadság-híd Budapesten (Divald Károly fényképe)

(Körkép, amikassa.sk, pluska.sk – kép: Divald Károly/fsz.bme.hu)

 

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!