Több mint 1900, vagyis naponta 36 embert öltek meg a Fülöp-szigeteken a drogellenes intézkedések során vagy azzal összefüggésben, amióta Rodrigo Duterte jelenlegi elnök hét héttel ezelőtt hivatalba lépett – jelentette ki a fülöp-szigeteki országos rendőrfőkapitány, Ronald dela Rosa az ország Szenátusa előtt.

 

Dela Rosa szerint rengeteg droghasználót és drogterjesztőt gyilkoltak le az elmúlt időszakban, és 1100 gyilkossági esetet még csak most kezdtek kivizsgálni, de 750 halálesetről biztosan tudják, hogy a rendőri intézkedések során történt. „Nem vagyunk hentesek”, mondta.

 

A legtöbb ember a rendőrség drogellenes akciói során halt meg, amit Duterte elnök rendelt el. A rendőrfőnök szerint több mint 700 ezer droghasználó és kábítószerdíler menekül az intézkedések elől.

 

 hirdetes_300x300  

A fülöp-szigeteki rendőrség és a drogmaffia között elég nagy átfedés van. A rendőrfőnök bevallása szerint 300 rendőr keveredett gyanúba a droghálózattal való összejátszás miatt. Vannak, akik szerint a dílereket és drogfogyasztókat sokszor épp a korrupt rendőrök gyilkolják meg, hogy elkerüljék a leleplezést.

 

Az USA és az EU arra szólította fel Duterte elnököt, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és a vessen véget a vérengzésnek, máskülönben gazdasági és diplomáciai szankciókhoz folyamodnak.

 

Duterte elnök, aki totális háborút hirdetett a drogosok és drogterjesztők ellen - tekintet nélkül az áldozatok számára. Forrás: thejournal.ie
Duterte elnök, aki totális háborút hirdetett a drogosok és drogterjesztők ellen – tekintet nélkül az áldozatok számára. Forrás: thejournal.ie

 

Reuters.com

Nyitókép: Reuters.com, dela Rosa rendőrfőnök a Szenátus előtt magyarázza a drogellenes intézkedések szörnyűségeit. Jobbra fent az eltakart arcú nők a rendőrök által meggyilkolt drogterjesztők családtagjai.  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!