Eheti sajtófigyelőnkben beszámolunk arról, mit gondol az Európai Bizottság Németország Szlovákiát is fenyegető javaslatáról, írunk a német demográfiai bomba hatásáról Szlovákiára és Magyarországra nézve, illetve azt is megtudhatja, mit keresett Robert Kaliňák belügyminiszter Vietnamban. 

 

A Financial Times szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem támogatja Németország javaslatát, miszerint az uniós források merítését a „demokratikus elvek és emberi jogok” betartásához lehessen kötni.

 

A javaslat egyértelműen Magyarország és Lengyelország ellen irányul, de más – ahogy a németek fogalmaznak – „antiliberális kormányokkal” szemben is bevetnék.

 

 hirdetes_810x300  

A brit gazdasági napilap internetes kiadása megjegyzi, hogy az uniós források az „Európai Unió kohéziós politikájának fontos elemei”, amelyekkel például Bulgáriában turisztikai központokat, Szlovákiában pedig autópályákat építenek.

 

Az uniós pénzek adják az EU-s költségvetés harmadát, mintegy 350 milliárd euróról van szó. A keret legnagyobb kedvezményezettje Lengyelország – több mint 100 milliárd euró áramolhat hozzá a 2014-2020-as programozási időszakban (Szlovákiához valamivel kevesebb, mint 15 milliárd).

 

Fotó: Euractive.com

 

Ketyeg a demográfiai bomba, jöhetnek a robotok

 

Magyarország, Csehország és Szlovákia munkapiaca a legsérülékenyebb az automatizációval és a robotizációval szemben – írja a Bloomberg.com. A gazdasági portál szerint a feltörekvő országok veszthetnek legtöbbet a gépesített gyártás térnyerésén. A három visegrádi országban például a gyártóipari termékek exportja adja a GDP felét – a robotika előretörésével elveszthetik versenyelőnyüket, amit az olcsóbb munkaerő (még) biztosít.

 

A Bloomberg szerint a robotizáció jelenthet megoldást Németország és Japán számára, ahol az elöregedés már kezdi visszafogni a gazdaságot. A demográfiai bomba már ketyeg, a 65 évesnél idősebb lakosság aránya hamarosan szárnyalni kezd mind a két országban. Márpedig a munkaerőigényes feldolgozóipar adja a német GDP egy harmadát és a japán bruttó hazai termék 12 százalékát. Egyébként Indonézia és Malajzia hasonló nehézségek elé néz.

 

Nem véletlen, hogy Németország és Japán rajta van a legtöbb automatizált és robotizált gyártósort használó országok listáján.

 

A grafikon azt mutatja meg, hogy az adott országban a munkások hány százalékának munkahelye kerül veszélybe. Kékkel azok aránya, akiknél az állásvesztés esélye kevesebb mint 50 százalék, pirossal azok, akik 50-70 százalékos valószínűséggel új munkakör után nézhetnek. Forrás: OECD, grafikon: Körkép.sk

 

Mit keresett Robert Kaliňák  Vietnamban?

 

Robert Kaliňák belügyminiszter To Lam vietnami belbiztonsági miniszterrel találkozott Hanoiban június 3-án, pénteken – adta hírül a Vietnamplus hírportál.

 

A két politikus a küldöttek általi kapcsolatépítésről és a közös vonatkozású bűncselekményeket illető együttműködésről egyeztetett. Ennek keretében egy bűnmegelőzési paktumot írtak alá, amely többek között tartalmazza azt is, hogy kidolgozzák a szlovákiai és vietnami állampolgárságú elítéltek kiadatására és átadására vonatkozó jogi folyamatok menetét az ügymenet meggyorsítása érdekében.

 

Szóba került az is, hogy Szlovákia képzésekkel segítené a nemzetközi pénzügyi csalásokkal és kiberbűnözéssel foglalkozó vietnami hivatalok munkáját. Cserébe Hanoi hozzájárulna a szlovákiai hatóságok tagjainak vietnami nyelvkurzusaihoz, illetve közös fejlesztési programot indítanának a biztonsági berendezések kutatását és termelését illetően.

 

Ugyanezen a napon Kaliňákot fogadta Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnök is, aki hangsúlyozta a szlovák-vietnami kereskedelmi kapcsolatok fontosságát, amelyek volumene eléri az évi 500 millió dollárt. Vietnam szeretné megkönnyíteni a szlovákiai tőke útját az országba, főleg az építőipari, egészségügyi és textilipari ágazatokban.

 

Robert Kaliňák és Nguyen Xuan Phuc  vietnámi miniszterelnök. Fotó: Vietnaplus.vn

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Kapcsolódó cikkek:

 

Hamarosan nagyon sokan nézhetnek új munka után

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!