Marek Maďarič (Smer) kulturális miniszter és Andrej Danko (SNS) házelnök már a kormányalakítás óta vívják sajátos harcukat egymás ellen a közmédia feletti hatalomgyakorlásért. Maďarič szeretné megtartani a jelenlegi állapotot, Danko azonban teljesen az állami költségvetéstől tenné függővé az RTVS teljes munkáját – ami a mindenkori kormányoknak szolgáltatná ki az RTVS szerkesztőségét.

 

Maďarič szerint a közvéleménynek arra kellene figyelnie, hogy

 

„milyen tartalmak jelennek meg a magántévékben és az interneten, és hogy megéri-e, hogy egyetlen erős közszolgálati rádió- és televíziós társaság működik, amely azt teszi és úgy csinálja, ahogy más nem“

 

Hozzátette, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszer megváltoztatása mellett érvel az RTVS is, hiszen – ahogy azt a közmédia ellenőrzőtanácsa is megállapította – a jelenlegi bevételek nem fedik ki a további fejlesztések költségeit, ami miatt egyre nagyobb a beruházási tartozás, ami pedig csökkenti a tartalékokat.

 hirdetes_300x300  

 

Danko eltörölné az RTVS üzembentartási díját

 

Uniós mércével a legalacsonyabb tévéadó

 

A közmédia bevételeinek elégtelensége hátterében – Maďarič szerint – az áll, hogy nagyon alacsony a lakosság által fizetett üzembentartási díj, ami már 15 éve nem változott, havi értékre pedig 4,64 euró, ami a legalacsonyabb az Unióban. Az összeget háztartások és nem egyének fizetik.

 

A kulturális miniszter úgy gondolja, hogy az üzembentartási díjak emelésével javulna a műsorok színvonala és nézettsége, az emberek sokkal inkább magukénak éreznék az RTVS csatornáit, amelyeknek több lehetőségük lenne az adások további fejlesztésére.

 

A szlovák közmédia finanszírozásáról szóló, az RTVS jelenlegi elnöke, Jaroslav Rezník által kezdeményezett vitában Maďarič saját bevallása szerint szívesen részt vesz, azzal a feltétellel, hogy a közmédiának meg kell őriznie jelenlegi függetlenségét.

 

Itt fontos megjegyezni, hogy Rezník Andrej Danko és Robet Fico támogatását élvezve nyerte el az RTVS igazgatói posztját Václav Mika korábbi igazgatóval szemben, akit viszont épp a kulturális miniszter támogatott.

 

Forrás: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Minél közelebb vagyunk a választásokhoz, annál kevésbé valószínű

 

Az üzembentartási díj emelése azonban elég népszerűtlen lépés. Ezt Maďarič is tudja, sőt, kifejtette, hogy épp ezért kellett volna még a választási időszak kezdeténél meglépni.

 

„Mint kulturális miniszter és politikában jártas ember tudtam, hogy ha ezt nem visszük át a választási időszak elején, minél közelebb kerülünk a következő választásokhoz, annál kisebb lesz az esély, hogy az emelés megvalósítható“

 

fogalmazott.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!