Gyakorlatilag a teljes román felnőtt kajak-kenu válogatott, a riói olimpiára kijutott négy hajó legénységét is beleértve, elbukta a meldoniumtesztet – közölte péntek esti sporthíradójában a román közszolgálati televízió (TVR).

 

A több olimpiai éremmel büszkélkedő román kajak-kenu sportágat megrázó első doppinghír két hete érkezett, amikor a román doppingellenes ügynökség közölte, hogy a négyszeres világbajnok Liviu Dumitrescu kenus és kenu kettes partnere, Alexandru Mihalachi április elején levett vérmintájában tiltott növekedésserkentő hormonokat találtak. Rajtuk kívül most további hét sportoló – Leoni Carp (kajak egyes és páros), Andrei Strat (kenu páros), Elena Meroniac (kajak kettes), illetve a kenu négyes egységet alkotó Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu és Petrus Gavrila – bukott el a hazai doppingellenes ügynökség vizsgálatán az év eleje óta tiltólistán szereplő meldoniummal.

 

Valamennyiüket felfüggesztették, nem utazhatnak Rióba, de Románia a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) döntésére vár, hogy megtudja, milyen büntetést szabnak ki a meldoniumhasználaton ért sportolókra.

 

 hirdetes_300x300  
dimitru
Liviu Dumitrescu és partnere. forrás: digisport.ru

 

Közben az olimpiára kvalifikált román atléták közül is már a harmadik versenyzőről derült ki, hogy doppingolt: Daniela Stanciu magasugrót szintén meldoniumhasználat miatt függesztették fel – közölte a TVR. A 85 fős román olimpiai keretnek így most már több mint tíz sportolót kell nélkülöznie.

 

A kaja-kenu a negyedik legeredményesebb sportágnak számít Romániában: az eddigi olimpiai játékokon a versenyzők által szerzett érmek száma 34, köztük tíz arany.

 

mno.hu/vs.hu
borítókép: 24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!